Sari la conținut
News Alert

Mesajul Ambasadei SUA la București de Ziua Libertății Presei

Ambasada SUA al București îi felicită, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, pe jurnaliștii din România care „slujesc exclusiv interesul public şi pe români”. Fără aceștia, România nu ar fi devenit „un model regional pentru statul de drept”.

Statele Unite ale Americii consideră libertatea presei o componentă esenţială a unei guvernări democratice. Societăţile democratice nu sunt infailibile, dar sunt responsabile. România a devenit un model regional pentru statul de drept. Multe dintre aceste îmbunătăţiri sunt rezultatul hotărârii unor jurnalişti români curajoşi şi al eforturilor lor de a spori transparenţa, de a dezvălui neregulile şi de a trage la răspundere instituţii şi persoane fizice pentru acţiunile lor. Îi felicităm pe reporterii din România care slujesc exclusiv interesul public şi pe români”, se arată în mesajul Ambasadei SUA.

Nu trebuie să uităm că în toată lumea, reporterii sunt ucişi în mod violent, atacaţi pentru ceea ce scriu şi reduşi la tăcere pentru lucruri la care au fost martori. În societăţi deschise, democratice, jurnaliştii trebuie să poată lucra nestingheriţi şi în siguranţă. Guvernele, ONG-urile, companiile şi oamenii obişnuiţi trebuie să continue să sprijine – şi să ceară – presă independentă, pentru că o naţiune fără o presă liberă şi independentă nu poate prospera liber şi din punct de vedere economic şi democratic”, mai spun diplomații americani.

 

Pe aceeași temă