Video Ministerul Sănătății: Dacă vârful îmbolnăvirilor nu depășește dublul cazurilor de acum, sistemul medical va face față

Data publicării:
horatiu moldovan
Foto: INQUAM Photos/Alexandra Pandrea

Secretarul de stat în ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a declarat la Digi24 că în acest moment sunt ocupate jumătate din paturile ATI disponibile pentru cazurile COVID, iar dacă vârful îmbolnăvirilor nu va fi mai mare decât dublul cazurilor de acum, sistemul sanitar va face față. De asemenea, acesta a precizat că România își crește capacitatea de testare, iar de mâine ar putea fi schimbat protocolul astfel încât să fie testați și medicii din centrele de dializă. 

„În acest moment în România avem peste 3.000 de pacienți internați pentru coronavirus. În Terapie Intensivă sunt aproximativ 200, iar 34 sunt ventilați mecanic. Avem o capacitate de 400 de paturi de Terapie Intensivă pentru cazuri COVID, am ocupat deocamndată jumătate. Dacă vârful nu depăștete dublul celui actual putem să facem față”, a declarat Horațiu Moldovan.

Secretarul de stat precizează că într-o săptămână sau două România ar putea ajunge la o capacitate de testare de până la 7000 de teste pe zi. Ca urmare a creșterii capacității de testare, va fi modificat și protocolul în funcție de care se fac testările pentru COVID-19.

„În acest moment sunt 56 de laboratoare capabile să testeze. Sunt operaționale 43. Capacitatea de testare a crescut de 8 ori. Am aplicat o definiție de caz în care am testat pacienții simptomatici. Pe măusră ce capacitatea de testare crește, ne așteptăm să ajungem la 7000 într-o săptămână, două. Reevaluăm acest protocol de testare. Ne mai întâlnim mâine pentru a forumla un document. Discutăm să mărim numărul de testări în zona de dialiază și a cadrelor medicale în general”, a mai precizat Moldovan.

Acesta a mai precizat că deși avem laboratoare de testare, una dintre probleme este personalul specializat.

„Aparate avem, dar specialiștii se formează greu, prin instrucție. Pe măsură ce avem specialiști putem să operaționăm mai multe laboratoare”, susține secretarul de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri