Pacienți COVID în stare gravă refuză tratamentul cu oxigen, după declarațiile Flaviei Groșan. „Este o psihoză pe care nu mi-o imaginam”

Data actualizării: Data publicării:
pacient covid la ATI
Foto: Guliver/ GettyImages

Pacienți COVID care ajung la spital în stare gravă, cu probleme serioase de respirație, refuză administrarea oxigenului suplimentar, afirmă șeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, potrivit eBihoreanul.ro. El a precizat că acest fenomen a început să apară după mediatizarea cazului doctoriţei Flavia Groşan, care a declarat că în spitale sunt omorâţi pacienţi inclusiv prin oxigenoterapie, care ar provoca edeme cerebrale, iar medicii au mari dificultăţi să convingă oamenii să primească oxigen suplimentar, chiar dacă abia respiră.

Șeful UPU-SMURD de la Spitalul Judeţean din Oradea, dr. Hadrian Borcea, a confirmat acest fenomen apărut după declarațiile controversate ale doctoriței Flavia Groșan.

„Asta se întâmplă de joia trecută. Vă dau un exemplu concret de azi dimineaţă. Un pacient de circa 40 de ani, care era într-o stare atât de gravă încât ulterior a ajuns la ATI, întubat, şi a fost pus şi pe circulaţie extracorporală, deşi abia putea respira, s-a dat jos de pe targă implorându-ne să nu-i dăm oxigen”, a declarat dr. Hadrian Borcea pentru eBihoreanul.

Întrebat cum a fost rezolvat cazul, dr. Borcea a spus că pacientul a fost lăsat să-şi dea seama singur că nu poate respira fără oxigen.

„Colegele mele, văzând că refuză oxigenul, l-au lăsat în pace. Au zis Ok, nu vreţi? Bine, staţi 5 minute liniştit. După 5 minute, neputând respira, omul şi-a pus singur masca de oxigen”, a relatat dr. Borcea.

El a caracterizat situaţia generată de „fenomenul Groşan” ca fiind „tristă, pur şi simplu tristă”, pentru că "oameni în stare gravă fără cunoştinţe medicale sunt învăţaţi să refuze ajutorul medical, fiind convinşi că acesta le face rău”.

Medicul a mai povestit că şi în urmă cu două săptămâni, după ce medicii din Spitalul Judeţean Sibiu au fost acuzaţi că ţin legaţi pacienţii nemotivat şi aceştia mor, au existat şi la UPU-SMURD Bihor asemenea reacţii: „Am avut pacienţi care au refuzat şi simpla aplicare a unui leucoplast pe branulă, spunând că se simt legaţi”.

„Este o psihoză pe care nu mi-o imaginam, dar care face extrem de mult rău, în primul rând pacienţilor, pentru că ei suferă, nu cei care le transmit să refuze asistenţa medicală sau, mai rău, să considere că aceasta le este vătămătoare”, a mai spus dr. Borcea.

Colegiul Medicilor nu a sancționat-o

Medicul pneumolog Flavia Groșan a stârnit o controversă la nivel național după ce a afirmat că protocolul medical din spitale „ucide” pacienți, că oxigenul medical în cantități mari provoacă edeme cerebrale și că pacienții COVID cu saturație de 80% pot să se trateze acasă. Declarațiile sale au fost aproape unanim respinse de colegii pneumologi, iar Colegiul Medicilor a discutta cazul ei.

Medicul orădean Flavia Groșan a scăpat fără sancțiune în urma ședinței de luni a Colegiului Medicilor Bihor. A venit însoțită de avocat, însă membrii comisiei de etică i-au explicat că nu este vorba despre o anchetă, ci despre o simplă discuție pe marginea afirmațiilor sale.

„Acest val imens de simpatie confirmă că tratamentele doamnei doctor sunt bune. Am rugat-o să-și exprime anumite rețineri legate de colegii din spital și dânsa ne-a spus că nu există elemente de neîncredere legate de activitatea din spital”, a declarat Carmen Pantiș, președinta Colegiului Medicilor Bihor.

Doctorița susține că a inventat un tratament minune

Flavia Groșan a declarat că a tratat până la 1.000 de pacienți COVID și că toți au scăpat de spitalizare. Flavia Groșan, în prezent angajată într-un spital privat, spune că a folosit medicamente ieftine în schema de tratament pe care susține că a gândit-o singură. Ea contestă protocolul din spital, care în opinia sa ucide pacienți.

„Mi s-a părut extraordinar de dur tratamentul, eu am găsit o variantă ieftină, cu medicamente din nomenclatorul Ministerului Sănătății. Ieftine și o combinație incredibil de frumoasă. Eu am o experiență de 20 de ani în pneumologie”, declara Flavia Groșan.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Limba asemănătoare cu româna, vorbită de 80 de milioane de oameni la 4.500 km de România: „Are 2.000 de...
Digi FM
Două victime din Marea Britanie ale fraţilor Tate au făcut noi dezvăluiri la BBC: „Tate ne-a violat şi ne-a...
Pro FM
Mariah Carey, primele declarații după ce mama și sora ei au murit în aceeași zi: „Au fost niște săptămâni...
Film Now
Filme și documentare despre viața reginei Elisabeta. S-au împlinit doi ani de la moartea Suveranei
Adevarul
Marea armată cecenă a lui Kadîrov nu există. Ce trucuri folosește omul lui Putin pentru a masca realitatea
Newsweek
Doi pensionari, soț și soție, au ales sinuciderea asistată. Povestea tristă din spatele deciziei
Digi FM
"Se putea termina groaznic". Carmen Brumă, Mircea Badea și fiul lor, accident în Grecia, din cauza unei...
Digi World
De ce nu ar trebui să adaugi banane în smoothie-uri. Semnalul de alarmă tras de un gastroenterolog: „Mulți...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Bruce Willis, diagnosticat cu afazie și demență, fotografiat în timpul unei plimbări în Los Angeles. Cum...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale