„S-a întors cu spatele la mine; s-a aruncat pe pat; mi-a arătat umflătura maronie a anusului ei.” „Vii, Oskar? Sunt mai dilatată ca oricând”. Aceste câteva fraze sunt extrase din ”Fugă americană”, cel mai recent roman al lui Bruno Le Maire. Potrivit copertei, postată pe Twitter de ministrul Economiei și Finanțelor miercuri, 26 aprilie, cartea spune povestea a doi frați, Franz și Oskar Wertheimer, originari din New York, care merg în Cuba pentru un concert în 1949, relatează Francetvinfo

Acest „roman al muzicii”, al „ciocnirii culturale dintre Est și Vest”, este descris ca fiind „o reflecție emoționantă asupra fragilității ființelor și a capacității de a trăi”, în care Bruno Le Maire a strecurat câteva fraze atunci când unul dintre personajele romanului, Oskar Wertheimer, descrie, la persoana întâi, actul său amoros cu o femeie pe nume Julia. Acest pasaj nu a trecut neobservat: a fost distribuit pe scară largă pe Twitter și a provocat batjocură și uimire. Unii cititori au criticat stilul de scriere al ministrului.  

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Nu este pentru prima dată când Bruno Le Maire, care este autorul mai multor cărți, a inclus un pasaj erotic într-una dintre lucrările sale. El făcuse deja acest lucru în Le ministre – Ministrul (Grasset), publicat în 2004, o relatare a misiunii sale de consilier al lui Dominique de Villepin, pe atunci ministru al afacerilor externe. El a scris: „M-am lăsat invadat de căldura băii, de lumina lagunei care plutea pe sticla ușii, de săpunul de ceai verde și de mâna lui Pauline care îmi mângâia ușor sexul” mai relatează Franceinfo.  

Bruno Le Maire a fost criticat pentru stilul său, dar și pentru timpul pe care îl petrece scriind. De la anunțul publicării celui de-al doilea roman al său, unii aleși au subliniat deconectarea sa de Franța. „Țara se luptă împotriva reformei pensiilor. În acest timp, ministrul Bruno Le Maire scrie romane”, a scris miercuri pe Twitter, de exemplu, deputatul partidului Franța Nesupusă (LFI, stânga populistă) Thomas Portes. „Literatura îmi permite să evadez din viața de zi cu zi”, a răspuns ministrul economiei, tot pe rețelele de socializare.  

În vârstă de 54 de ani, Le Maire provine din dreapta spectrului politic, fiind deputat și ministru din partea partidului Republicanii (centru dreapta), până în 2017, când s-a alăturat președintelui Emmanuel Macron, iar acum face parte din partidul Renaștere, care-l sprijină pe șeful statului. El este considerat unul dintre cei mai de dreapta membri ai cabinetului condus de Elisabeth Borne.