CTP a analizat conferința de presă a lui Klaus Iohannis: „Bine măcar că n-a mințit acolo”

Data actualizării: Data publicării:
ctp

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a analizat conferința de presă ținută de președintele Klaus Iohannis, miercuri seară, și a spus că șeful statului s-a schimbat de la preluarea mandatului, în 2014. El a spus că singurul scop al acestei sesiuni de întrebări a fost ca președintele să dea o impresie de umanitate. De asemenea, pe gazetar l-a nemulțumit răspunsul la întrebarea privind demiterea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA.

„Nu e mega, nici... nu e în obiceiul meu să folosesc cuvinte precum mega, terra. Am văzut, cu mega-dezamăgirea, eu nu folosesc astfel de termeni. A fost o dezbatere eficientă, întrebările care i s-au pus președintelui au fost în majoritate nu de complezență, au fost întrebări țintite, unele chiar incomode, n-a fost ceva formal. A așteptat să-i pună întrebări toată lumea, toți cei care au vrut au putut să pună întrebări, chiar două. Unii au pus chiar trei. A fost o dezbatere utilă. O întâlnire cu alegătorii la televizor, cu jurnaliștii ca întrebători. Utilă, edificatoare pentru alegători. Eu nu l-am mai văzut pe președinte de mult vorbind liber. N-am înțeles întrebarea ușor stupidă dacă n-are o cască în ureche. Cum să ai o cască prin care să ți se spună când vorbești liber și răspunzi la întrebări pe care nu le cunoști dinainte. E imposibil așa ceva. Nu se poate așa ceva. Aici președintele a reacționat spontan, excelent, arătându-și urechea dreaptă, urechea stângă, apoi creștetul capului, aici este casca. Nu s-a arătat indignat. A găsit răspunsul perfect”, a spus Cristian Tudor Popescu, într-o intervenție telefonică la Digi24.

Gazetarul a adăugat că „s-a schimbat președintele Iohannis mult față de 2014, când am avut o grămadă de lucruri să-i reproșez. A progresat foarte mult”.

„Domnul Iohannis a dorit în primul rând în această conferință să dea o impresie de umanitate, ăsta a fost principalul lui scop. De aceea a zâmbit, mai mult decât de obicei. De aceea a dat niște răspunsuri care diferă de stilul cu care ne-a obșnuit și care i-a adus porecla de Robocop. A dat niște răspunsuri foarte bine articulate, majoritatea, nu toate, a avut și momente dificile, dar tocmai asta dă veridicitate acestei întâlniri. A reușit să modifice puțin imaginea despre el, a răspuns în multe situații ca un om”, a completat el.

„Aș avea o singură întrebare de pus acum: doamna Dăncilă când participă la un eveniment similar? Când dorește, cu toți jurnaliștii, să răspundă la fel, în aceleași condiții cum a răspuns domnul Iohannis. Bineînțeles că n-o să-l facă, dar eu sunt dator să pun această întrebare. Domnul Iohannis a făcut asta, să facă și doamna Dăncilă același lucru, să vedem dacă face față, asta apropo de frica de a te întâlni. Doamna Dăncilă a refuzat să se întâlnească cu toți candidații, în primul tur, nu numai cu Klaus Iohannis. A refuzat cu Barna, a refuzat cu Diaconu, cu Paleologu. O aștept să o văd acum”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

„Trebuie să spun și ceva de rău de președinte, momentul cu doamna Kovesi. Bine măcar că n-a mințit acolo. M-am înfiorat puțin înainte, zic dacă spunea: nu, nu i-am cerut demisia, avea o mare problemă cu mine. Însă a ales să spună că aceste convorbiri nu sunt destinate publicității. Ceea ce este o fugă politică, se practică în loc de răspuns”, a subliniat gazetarul.

Partenerii noștri