Alexandru Rafila: Nu sunt în conflict cu Raed Arafat. Situaţiile de urgenţă sunt una, medicina de urgenţă înseamnă altceva

Data publicării:
colaj Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și șeful DSU, Raed Arafat.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și șeful DSU, Raed Arafat. Foto: INQUAM Photos - Liviu Chirica / INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila,spune că nu este în conflict cu secretarul de stat Raed Arafat, șeful DSU.

„Nu sunt în conflict cu Raed Arafat. Problema este că încercăm să depersonalizăm instituţiile de persoane pentru că noi suntem trecători - sau mă rog, cel puţin la mine mă refer. Nu este vorba aici de SMURD, UPU şi aşa mai departe. Este o confuzie care a fost în mod deliberat generată timp de ani de zile şi o amestecătură de informaţii care duce în eroare atât populaţia, cât şi pe unii dintre colegii care lucrează în administraţie. Situaţiile de urgenţă sunt una, medicina de urgenţă înseamnă cu totul altceva. Medicina de urgenţă trebuie să funcţioneze tot timpul şi în situaţii de rutină, de normalitate”, a spus Rafila la Prima TV, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, medicina de urgenţă reprezintă o specialitate medicală alături de alte peste cincizeci şi trebuie să deservească pacienţii care au nevoie de o intervenţie medicală de urgenţă, care „nu trebuie neapărat să se întâmple pe autostradă, în elicoptere, vapoare speciale sau în tot felul de maşini din acestea care au vopseaua roşie”.

„Sunt cu totul de acord şi cu domnul doctor Arafat şi cu oricine apropo de necesitatea acestei coordonări operative într-o situaţie de urgenţă. Dar în viaţa de zi cu zi nu se poate”, a adăugat ministrul.

„SMURD-ul este necesar, este absolut necesar, sunt colegii noştri care deservesc totuşi pacienţii din România. În accidente, descarcerări, sunt tot felul de situaţii care necesită astfel de echipaje specializate în rezolvarea problemelor care nu sunt neapărat de natură medicală şi sunt bineveniţi, dar asta nu înseamnă că eu trebuie să subordonez aceluiaşi sistem şi ambulanţa în mod curent, în condiţiile în care responsabilitatea privind finanţarea revine în totalitate Ministerului Sănătăţii. Eu sunt de acord să colaborăm. Nu este niciun fel de problemă legată de domnul doctor Arafat”, a explicat ministrul.

Întrebat dacă a încercat să vorbească cu secretarul de stat Raed Arafat pentru a rezolva problema, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Eu am încercat, încerc să vorbesc, dar aţi văzut că în general eu sunt un om al dialogului, discut şi în public şi oricând, dânsul este un om al monologului. Oricând uşa mea este deschisă, ştie numărul de telefon, putem discuta lucrurile acestea şi cred că se pot soluţiona într-un mod raţional”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri