Analişti: Ordonanţa migraţiei politice va fi respinsă de CCR

Data publicării:
CCR NOUA COMPONENTA

Un consilier local sau judeţean nu poate rămâne în funcţie după ce a plecat din partidul cu care a câştigat alegerile, explicau judecătorii Curții Constituționale într-o decizie din 2011. Iar argumentul era cât se poate de logic: prin migraţia la alt partid, primarul respectiv nu-şi mai reprezenta electoratul care l-a adus în funcţie. 

Anterior au mai existat explicaţii în favoarea combaterii traseismului. În cazul consiliilor locale şi judeţene, oamenii aleg între programele politice ale partidelor care participă în alegeri. Cu alte cuvinte, iau în considerare mai puţin calitatea şi meritele candidaţilor. Aşadar, un consilier care îşi schimbă partidul cu care a câştigat alegerile trebuie să renunţe şi la mandat. Deciziile Curţii Constituţionale au la bază sesizări făcute de aleşi locali care şi-au pierdut mandatul în ultimii opt ani. 

Spre deosebire de parlamentari, pentru aleşii locali, Constituţia nu garantează păstrarea mandatului pe toată durata pentru care a fost acordat. Legea spune că, în cazul demisiei sau excluderii din partid, consilierii locali îşi pierd mandatul. În schimb, primarii sunt sancţionaţi doar dacă demisionează din partid. În acest context, fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, critică noua ordonanţa adoptată de Guvern. 

Eu cred că, la CCR, lucrurile vor fi foarte clare, din punct de vedere al admisibilităţii unei asemenea sesizări împotriva unei asemenea ordonanţe. Există argumentul constituţional şi anume încălcarea articolului privitor la ordonanţe din Constituţie şi anume condiţiile pentru a emite ordonanţe de urgenţă şi anume situaţia extraordinară şi urgentă reglementării”, a spus Gheorghe Iancu, profesor de drept constiţuional. 

Se deschide o cutie a Pandorei. Cu puţin timp înainte de alegerile prezideníale poate fi o migraţie semnificativă a aleşilor locali. Aceste migrări politice masive afectează grav credibilitatea administraţiei locale în ochii electoratului”, a spus Ioan Stanomir, specialist în drept constituţional. 

Sancţiunea cu pierderea mandatului pentru aleşii locali traseişti a fost introdusă în lege în 2006.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri