Aurescu despre strategia SUA pentru Marea Neagră: Corespunde cu viziunea împărtăşită în discuţiile cu secretarul Blinken

Data publicării:
Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu într-o conferinţă de presă la Bucureşti
Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Foto: George Călin/Inquam Photos

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a salutat strategia SUA pentru Marea Neagră, votată, ieri, în Congresul american, care include asistenţă economică și de securitate pentru statele din regiune, inclusiv România.

"Aceasta corespunde cu viziunea României pe care am împărtăşit-o cu Secretarul de Stat Antony Blinken în discuţiile noastre recente de la Bucureşti", a transmis ministrul pe Twitter.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Strategia de lucru a administraţiei americane cu Aliaţii privind regiunea Mării Negre a fost inclusă pentru prima oară în legea privind alocările bugetare aferente anului fiscal 2023 (legea Omnibus).

Printre prevederile acesteia se regăsește solicitarea legislativului american ca în şase luni de la promulgarea legii, Secretarul de Stat al SUA împreună cu șefii altor agenții federale relevante să prezinte Congresului o strategie de lucru cu aliații NATO din regiunea Mării Negre.

Aceasta prevede aprofundarea relațiilor economice, consolidarea asistenței economice și de securitate pentru statele din regiune, inclusiv prin sprijinirea eforturilor pentru creșterea rezilienței democratice.

Prevederea legislativă, introdusă de un grup bipartizan de membri marcanți ai Congresului american, a trecut cu susținerea ambelor partide din Congres.

Bogdan Aurescu a purtat discuții, în marja Summit-ului NATO de la Madrid din această vară, cu senatorii americani membri ai Grupului de Observatori ai NATO din Senatul SUA, delegație condusă de senatoarea Jeanne Shaheen, inițiatoarea proiectului, informează Ambasada României la Washington.

De asemenea, ministrul a participat la dezbaterile reuniunii "Black Sea Security Summit", organizată la Constanța de Comisia Congresului SUA pentru Securitate și Cooperare în Europa (Comisia Helsinki), pe care a co-prezidat-o la 1 iulie 2022, alături de senatorul american Roger Wicker, co-semnatar al proiectului de lege.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri