Aurescu: Finlanda nu se mai opune intrării României în Schengen. Nici Olanda nu se opune acestei aderări

Data publicării:
bogdan aurescu
Ministrul de externe, Bogdan Aurescu. Foto: Profimedia Images

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu a declarat că Finlanda nu se opune intrării României în spațiul Schengen, decizie în urma sprijinului acordat de țara noastră pentru lobby-ul făcut pe lângă Turcia de a permite aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

„Finlanda, într-o discuție pe care am avut-o cu omologul meu în luna iulie, mi-a confirmat că nu se mai opune. Finlanda, la un moment dat în timp, acum câțiva ani, era unul dintre statele reticente față de aderarea României la Spațiul Schengen și cred că a contat foarte mult și seria de demersuri pe care noi le-am făcut, inclusiv eu, personal, pe lângă partea turcă, pentru susținerea aderării Finlandei și Suediei la NATO.

La sfârșitul lunii mai am avut la Istanbul o discuție de o oră și 20 de minute cu Președintele Erdogan, împreună cu omologul meu polonez, în care am pledat pentru aderarea la NATO, de data asta, a Finlandei și respectiv Suediei. Pe urmă, sigur, au existat și alte demersuri, nu pot să spun că doar ale noastre au contat, dar mi s-a confirmat ulterior că și demersurile noastre au avut un rol important și cred că a contat și acest sprijin pe care l-am acordat la acel moment”, a declarat Bogdan Aurescu la B1 TV.

Ministrul de externe spune că nici Olanda nu se va opune intrării României în spațiul Schengen.

„Prim-ministrul Rutte a spus foarte clar că Olanda nu se opune, de principiu, aderării României la Spațiul Schengen. Acest vot de abținere pe care parlamentarii din partidul domniei sale l-au dat ieri în Parlamentul European este un vot care arată de fapt că, exact cum a spus și Prim-ministrul Rutte, Olanda nu se opune acestei aderări. Nu înseamnă nici că este „pentru” în acest moment. Asta înseamnă că procesul decizional continuă, dar este clar că efortul nostru trebuie să meargă mai departe”, a mai spus ministrul.

Toți cei cinci europarlamentari din partidul premierul olandez Mark Rutte s-au abținut în Parlamentul European la votul rezoluției prin care eurodeputații au cerut, cu un vot larg, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri