Sari la conținut
News Alert

Cabinetul lui Victor Ponta ar putea suferi modificări până la toamnă

Până la începerea campaniei electorale, premierul are o sarcină dificilă. Trebuie să reconfigureze Guvernul, după plecările din ultima perioadă.

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a anunțat că Uniunea Democrată a Maghiarilor rămâne în coaliția de guvernare, dar el personal o să se retragă din guvern și o să-și dea demisia din funcția de ministru al Culturii și vicepremier. Kelemen Hunor şi-a anunţat retragerea din executiv în urma unor neînţelegeri de ordin diplomatic între România și Ungaria.

Dan Şova a părăsit şi el portofoliul pe care îl deţinea la Transporturi, motivând că vrea să susţină viitorul candidat PSD la prezidenţiale. Pentru el, însă, s-a găsit repede înlocuitor, în persoana lui Ioan Rus.

Victor Ponta va trebui să găsească un succesor şi pentru Liviu Voinea, ministrul bugetului, care a fost ales membru al consiliului de administraţie al BNR.

Surse din Guvern spun că şi Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, ar urma să plece din Executiv, iar locul său să fie luat de Mihnea Costoiu, actualul ministru al Cercetării. Titularul de la Educaţie neagă însă că Victor Ponta ar fi nemulţumit de activitatea sa.

„Am discuții permanente cu premierul. N-am sesizat o nemulțumire. Dimpotrivă. Ne consultam, simt un sprijin important”, a declarat Remus Pricopie, duminică seara, în emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi2..

O altă posibilitate discutată este comasarea unor ministere - Bugetul cu Finanţele, Cercetarea cu Educaţia, Apele şi Pădurile să treacă la Mediu, iar Energia la Ministerul Economiei. Aceste fuziuni vor schimba structura guvernului, iar noul cabinet va trebui să revină în Parlament pentru un vot de încredere.

Chiar dacă nu vor fi comasate ministerele, mai mulţi miniştri riscă să fie înlocuiţi. PNL cere demisia lui Eugen Teodorovici pentru rezultatele slabe în absorbţia fondurilor europene, iar Liviu Dragnea ar putea să părăsească Ministerul Dezvoltarii pentru a prelua conducerea campaniei electorale pentru prezidenţiale

Pentru a avea mai mare susţinere la prezidenţiale, în cazul în care se va hotărî să candideze, Victor Ponta ar putea să introducă la nivelul structurilor de vârf ale guvernului gruparea lui Călin Popescu Tăriceanu sau Partidul Poporului Dan Diaconescu.

Schimbările în Guvern se vor face cel mai probabil în a doua parte a lunii august, după rectificarea bugetară şi înainte de a începe campania electorală.