Cine este europarlamentarul român care aşteaptă Brexitul pentru a ajunge la Bruxelles

Adrian Dumitru Data actualizării: Data publicării:
victor negrescu psd cex inquam octav ganea 20180921124238_OGN_0342-01
Victor Negrescu FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Victor Negrescu, poziţia 9 pe lista PSD, este europarlamentarul care ocupă locul 33 al României în Parlamentul European, iar mandatul său va fi suspendat până în octombrie, cel mai târziu, când Marea Britanie ar trebui să părăsească blocul european. Într-un interviu pentru Digi24.ro, Negrescu spune că sunt voci în Uniunea Europeană care cer contestarea preluării mandatelor de către aleşii britanici, în condiţiile în care Regatul va părăsi oricum Uniunea până la finalul acestui an.

Digi24.ro: Cei de la AEP ne-au confirmat că mandatul dumneavoastră este cel care va fi suspendat, cum vedeţi lucrul ăsta şi dacă aveţi de gând să faceţi vreo contestaţie?

Victor Negrescu: Nu, nu voi face vreo contestaţie, României îi vor reveni 33 de mandate de europarlamentar odată cu ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Voi începe mandatul în momentul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, acest lucru se va întâmpla cel mai probabil la finalul lunii octombrie, dar se poate întâmpla şi mai devreme dacă Marea Britanie aprobă acordul de retragere negociat cu Uniunea Europeană. Se pare că europarlamentarii britanici vor ocupa aceste locuri până la acel moment. Evident, este un pic straniu că vor merge la Parlamentul European fără ca Marea Britanie să aibă intenţia să rămână în Uniunea Europeană, important pentru noi, însă, este că vom avea acest loc în plus şi mai ales eu îmi propun ca viitor europarlamentar să îndeplinesc tot ce am promis şi să fiu în continuare un reprezentant al României activ în legislativul european.

Digi24.ro: Preşedintele AEP spunea că există o discuţie la nivelul statelor uniunii privind o contestaţie la Curtea Europeană de Justiţie prin care se cere ca europarlamentarii britanici să nu îşi ia mandatele. Întrebarea e dacă ştiţi ceva de asta şi dacă credeţi că o astfel de contestaţie ar putea să aibă succes.

Victor Negrescu: În prezent CJUE urmează să se pronunţe asupra modului în care s-a decis ocuparea acestor mandate, fie ca aceste mandate să fie ocupate de reprezentanţii Marii Britanii, fie să fie ocupate de cei care le-au câştigat cu ocazia acestor alegeri din celelalte state ale Uniunii Europene. Asta, urmează să se întâmple în perioada următoare, eu nu fac parte din niciun astfel de demers, dar există într-adevăr mai multe voci din UE care spun şi, de ce nu, poate unii chiar îşi propun chiar să conteste la nivel european faptul că reprezentarea nu e realizată conform deciziilor prealabile luate la nivel european prin care s-au alocat aceste locuri mai importante pentru statele care rămân membre în Uniunea Europeană.

Digi24.ro: Vedeţi o astfel de iniţiativă ca putând să aibă succes, se poate ajunge la situaţia în care să vă puteţi lua mandatul mai devreme de 31 octombrie sau de data la care se va produce Brexitul?

Victor Negrescu: Pentru mine este important să mă concentrez pe priorităţile pe care le-am fixat în contextul în care voi ajunge la un moment dat în PE. Nu este importantă data, este important ce faci în PE. Eu, în precedentul mandat, în primul an de mandat am devenit europarlamentarul anului, aşa că pot să fac foarte multe lucruri într-un timp chiar şi mai scurt, important este să vrei. Mai departe de atât, procedurile administrative şi alte detalii juridice ţin de cei care au organizat alegerile şi care trebuie să acţioneze sau să reacţioneze în consecinţă conform legislaţiei sau convingerilor lor.

Digi24.ro: Pe de altă parte e şansa ca Brexitul să nu se mai producă semnificativă? În acest context nu aţi mai putea să mergeţi în PE.

Victor Negrescu: Eu sunt un pro-european convins şi mi-aş dori, într-adevăr, ca în Uniunea Europeană să rămânem cu toţii. Dacă este să analizez pur şi simplu ce se întâmplă acum, vedem faptul că Partidul Brexit a câştigat alegerile pentru Parlamentul European în Marea Britanie. Partidul Brexit este cel mai mare partid din Parlamentul European şi acest lucru indică faptul că britanicii se pare că îşi doresc în continuare ieşirea din Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, avem mai mulţi lideri europeni: preşedintele Franţei, preşedintele Comisiei Europene, care au spus-o foarte clar în ultimele zile, că nu vor mai accepta nicio prelungire de termen şi că Marea Britanie cu siguranţă va ieşi din Uniunea Europeană înainte de nominalizarea sau de votarea viitoarei Comisiei Europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri