Ciucă: Dacă e nevoie să punem nişte plafoane pentru costurile de producţie şi preţul energiei, e o măsură pe care PNL o susţine

Data publicării:
energie gaze masuri
ANRE nu a primit nicio notificare de la Enel. Foto: Getty Images

PNL ar susține plafoane pentru costurile de producţie şi preţul energie, dacă va fi nevoie, a spus premierul Nicolae Ciucă. El făcea referire la o declarație a președintelui PSD, Marcel Ciolacu, referitoare la reglementarea prețurilor din energie. Ciucă a adăucat că măsurile viitoare vor fi comunicate după ce, luni, vor fi transmite toate datele de la Ministerul Energiei şi ANRE.

„Este o decizie pe care am luat-o în coaliție. Am ajuns la o concluzie: că este nevoie să constituim acest comitet interministerial. Avem pe masă o serie de date care nu se închid. La sfârșitul lunii octombrie am avut acea ordonanță, după aceea evoluția prețurilor la energie și gaze a fost una care a depășit cadrul normativ prevăzut și a fost nevoie să venim cu un alt set de măsuri. Elementul principal, care asigură coerența măsurilor astfel încât să asigurăm protecția cetățenilor vulnerabili a IMM-urilor, constă în valoarea compensării pe care o asigurăm de la bugetul de stat”, a spus Ciucă într-o conferință de presă.

„Valoarea întregului pachet din noiembrie până în martie valoarea este de 2,3 miliarde. Pe luna aprilie, nu s-a reușit până în acest moment să se închidă facturile și să identificăm valoarea compensată de la nivelul bugetului, pentru că ne-am asumat să avem o lună plină, să vedem cum funcționează și după să vedem dacă e nevoie de corecții. Suntem în august și nici acum nu avem luna aprilie închisă”, a continuat el.

„Comitetul interministerial a intrat în funcțiune și am decis ca, pe de o parte, la nivelul ANRE să se analizeze care a fost evoluția pieței energiei, care sunt elementele și efectele pe care le-au produs cele două ordonanțe și să închidă luna aprilie, ca să vedem cum setăm noile măsuri. Scopul nostru este în continuare să continuăm să asigurăm că vom proteja cetățenii vulnerabili și funcționarea industriei alimentare și a IMM-urilor. Pentru consumatorii mari, este la nivelul Ministerului Energiei o schemă pe care am înaintat-o spre aprobare comisiei și așteptăm ca această schemă să fie aprobată”, a mai spus Ciucă.

„Putem să comunicăm pe măsurile pe care le vom lua după ce vom avea luni datele de la Ministerul Energiei şi de la ANRE. În momentul de faţă, partea de reglementare într-o piaţă liberă a energiei aş traduce-o de maniera plafonării. Dacă e nevoie să punem nişte plafoane pentru costurile de producţie şi preţul energiei e o măsură pe care PNL o susţine. Fiecare dintre aceste decizii vor putea fi luate pe datele pe care le vom primi de la instituţiile pe care le-am menţionat anterior. E absolut incorect şi nedrept să discutăm pe piaţă despre aceste măsuri care vor fi discutate în coaliţie şi cu partenerii sociali”, a adăugat premierul.

„Nimeni nu poate să se joace cu stabilitatea economico-financiară a țării. Vom lua acele măsuri care se impun astfel încât să menținem acest efort pe care l-am făcut, pentru a putea să asigurăm funcționarea economică”, a mai spus el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri