Ciucă, discuţii la Tokyo despre crearea unui parteneriat strategic între România și Japonia

Data actualizării: Data publicării:
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi prim-ministrul Nicolae Ciucă, alături de oficiali japonezi.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi prim-ministrul Nicolae Ciucă, alături de oficiali japonezi. Foto: Facebook/Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a purtat discuţii, la Tokyo, cu Liga Parlamentară de Prietenie Japonia-România despre ridicarea nivelului relaţiilor bilaterale dintre cele două state la dimensiunea de parteneriat strategic.

Ciucă s-a întâlnit luni, alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, cu Liga Parlamentară de Prietenie Japonia-România, condusă de preşedintele Ichiro Assawa, în cadrul vizitei în Japonia a celor doi înalţi demnitari români.

Prim-ministrul Ciucă a subliniat faptul că este o onoare să reprezinte România la funeraliile de stat organizate în memoria fostului prim-ministru Shinzo Abe, primul şef de guvern din Japonia care a vizitat ţara noastră şi cel care a achiesat să lanseze Parteneriatul Strategic cu România, în contextul primirii de către preşedintele Klaus Iohannis, în vizita sa istorică din 2018, informează Guvernul într-un comunicat.

Premierul Ciucă a susţinut că încheierea Parteneriatului Strategic între România şi Japonia este nu numai un act realizat la momentul oportun, dar şi o moştenire pe care o lasă fostul premier Shinzo Abe în sfera politicii externe, care reflectă viziunea sa remarcabilă în acest domeniu, atribuind României un rol relevant în această regiune. De altfel, atât România, cât şi Japonia împărtăşesc aceleaşi valori şi interesul pentru apărarea lumii bazate pe reguli.

"Componenta de securitate şi apărare reprezintă unul dintre cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părţi. Coordonarea strânsă şi permanentă între noi este cu atât mai importantă şi necesară în contextul provocărilor strategice cu care ne confruntam", a afirmat premierul, citat în comunicat.

Discuţiile s-au axat şi asupra cooperării economice, Japonia fiind cel mai mare investitor asiatic în România.

Premierul a subliniat determinarea Guvernului român de a impulsiona componenta de investiţii, având în vedere dinamica încurajatoare din ultima perioadă a contactelor bilaterale şi oportunităţile oferite de ţara noastră în domeniile energiei verzi, infrastructurii de înaltă calitate şi inovaţiei, producţiei de hidrogen verde, infrastructurii de transport.

Preşedintele Ligii Parlamentare de Prietenie Japonia-România, Ichiro Assawa, a salutat prezenţa la Tokyo a premierului român şi a anunţat întreg sprijinul pentru edificarea Parteneriatului Strategic Japonia - România.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi prim-ministrul Nicolae Ciucă se află de luni până miercuri în Japonia, unde participă la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier nipon Shinzo Abe.

Funeraliile de stat pentru fostul premier Shinzo Abe urmează să aibă loc marţi.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri