Congresul PSD: Alegeri pentru toate funcțiile, mai puțin cea a lui Liviu Dragnea

Data actualizării: Data publicării:
180214_PSD_CEX_001_dragnea - INQUAM_Photos_Octav_Ganea

La congresul extraordinar din 10 martie, delegații social-democrații vor vota pentru funcțiile de președinte executiv, secretar general și vicepreședinte, dar nu și pentru funcția de președinte al PSD. Cu alte cuvinte, Liviu Dragnea nici măcar nu va mai cere atât de des invocatul vot de reconfirmare. Comitetul Executiv a aprobat, în ședința de luni, modificările la Statutul PSD dorite de Dragnea, iar alte modificări ar putea fi adoptate vineri, într-o altă ședință a CEx.

180214_PSD_CEX_001_dragnea - INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

„În primul rând, s-a luat decizia privind organizarea de alegeri pentru președinte executiv, secretar general - pentru că am adoptat o propunere de modificare a Statutului, pentru ca secretarul general să fie ales de congres - și pentru vicepreședinți”, a anunțat liderul PSD, Liviu Dragnea, la finalul ședinței Comitetului Executiv.

„S-a adoptat, de asemenea, modul în care să fie constituit Biroul Permanent Național și anume câte doi vicepreședinți pentru fiecare regiune, pentru a avea o reprezentare completă și echilibrată pe tot teritoriul țării, și s-a votat și paritatea bărbați-femei - 8 vicepreședinți femei, 8 vicepreședinți bărbați”, a mai spus Dragnea.

Cu alte cuvinte, congresul din 10 martie se va desfășura după noi reguli, impuse de actualul șef al PSD. Dragnea a precizat că modificările propuse de el au fost adoptate cu majoritate de voturi, înregistrându-se „trei sau cinci” abțineri.

Potrivit președintelui PSD, din Statutul partidului a fost eliminată interdicția pentru președinții de organizații județene de a candida la o funcție în conducerea centrală.

Pentru cele 16 funcții de vicepreședinte, candidații trebuie să aibă „măcar” susținerea organizației din care fac parte. „Candidaturile se depun începând de astăzi până joi, ora 16.00”, a arătat Dragnea, care a precizat și că vineri va mai avea loc o ședință a CEx pentru a aproba „următoarele propuneri de modificare a Statutului”.

„Le-am sugerat bărbaților să nu vină totuși joi, de 8 martie, cred că ar trebui să se ocupe de alte lucruri, au timp până atunci”, a declarat Dragnea referitor la depunerea candidaturilor pentru funcțiile de vicepreședinte. Acesta a mai arătat că în ședința de luni nu a fost anunțată nicio candidatură.

Cât despre votul de reconfirmare în funcție, pe care a spus în repetate rânduri că îl va cere la congresul extraordinar și care a fost invocat inclusiv ca pretext pentru convocarea congresului, Liviu Dragnea s-a răzgândit. Nu îl mai cere, dar nu pentru că nu ar mai vrea, ci pentru că social-democrații nu consideră necesar.

I-am întrebat pe colegii mei și... a fost părerea generală că nu e nevoie de asta, pentru că, pe de o parte, au fost rezoluții de susținere din toate organizațiile și colegii mei au spus că toate organizațiile au spus că nu e nevoie de asta și atunci probabil că nu o să cer”, a arătat Dragnea.

În 14 februarie, preşedintele PSD anunţa că va propune convocarea Congresului extraordinar al partidului în luna martie, la care va cere şi un vot de reconfirmare a sa ca lider al PSD.

„La acest congres, şi cei care au făcut scrisori să le afirme şi să le susţină”, arăta liderul PSD.

Întrebat dacă în cadrul congresului va cere un vot de reconfirmare ca preşedinte al partidului, Dragnea a răspuns: „Categoric da”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri