Cristian Pîrvulescu spune că Petre Daea ar trebui să demisioneze după scandalul legat de angajarea nurorii sale la APIA

Data publicării:
Petre Daea, ministrul Agriculturii, face declarații de presă la sediul ministerului din București pe 4 august 2022.
Petre Daea, ministrul Agriculturii. Foto: Profimedia Images

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, ar trebui să demisioneze după scandalul legat de angajarea nurorii sale, dansatoare profesionistă, la Agenția de Plăți pentru Agricultură, în cadrul căreia este director soția ministrului, spune politologul Cristian Pîrvulescu. Deși Daea a spus că nu vede nicio problemă în această angjare, Pîrvulescu îl contrazice: este vorba despre conflict de interese.

„Atâta vreme cât cineva este șef ierarhic, există bănuiala întemeiată că a intervenit pentru ca aceste concursuri să fie câștigate. Spuneți că nu au fost contracandidați. Pare suspect. Dacă e o funcție atât de importantă, trebuia să existe o minimă concurență. Ori nu s-a făcut publicitate, ori oamenii pur și simplu au știut că nu au nicio șansă și atunci nu au mai candidat”, a spus el la Digi24.

„Deci e o problemă, chiar dacă dl ministru Daea nu o vede, o problemă gravă și, în principiu, după un asemenea scandal – și încă înainte ca rocada să se producă – ar trebui să urmeze o demisie. Așa ar fi corect. Vorbim de un caz clar de conflict de interese, iar dl președinte Ciolacu ne-a asigurat că va fi un guvern fără probleme și că nu vor exista suspiciuni. Or, deja există”, a explicat Pîrvulescu.

„Eu cred că ar fi mult mai simplu dacă dl Daea ar trage concluziile nomale. Suntem într-o democrație occidentală sau suntem în Rusia lui Putin? Cred că trebuie să răspundem la această întrebare printr-un gest de onoare”, a adăugat el.

Nora sa, Antonia Luchian, de profesie dansatoare, a fost angajată la APIA, unde soția lui Petre Daea este șefă la Resurse Umane, au dezvăluit jurnaliștii de la G4Media

Antonia Luchian a fost angajată în 2020 drept consilier la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Anterior, aceasta lucra la propria firmă de ”cursuri de dans” și ”dansatori evenimente”.

La momentul angajării, Daea nu era ministru, dar șefă la Resurse Umane în cadrul Agenției de Plăți era soția sa, soacra Antoniei. În precedentul mandat de ministru al lui Daea, din perioada 2017-2019, s-au angajat în două instituții subordonate Ministerului Agriculturii fiica sa – la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – și ginerele său – la Agenția Națională pentru Zootehnie. 

Daea a explicat, la DigiFm, angajarea tuturor membrilor familiei sale în instituții aflate în subordinea sa prin faptul că „este o pasiune pentru agricultură în familie”, iar nora sa, angajată la APIA, unde soția lui este șefa Resurselor Umane, este „o fragă de fată”.

”Haideți să discutăm cu calmul necesar și înțelepciunea cuvenită. Tinerețea trece și prin experiența asta a momentului în care o copilă de 7 ani făcea și ea gimnastică și apoi a performat prin activitatea asta atât intern cât și internațional. Această fragă de fată a pus și mintea la contribuție pentru că este absolventă de ASE și dacă ați vedea, eu am pe telefon pentru că m-am gândit că mă întreabă lumea, și a absolvit-o cu media 10. Și liceul l-a terminat tot cu media 10”, a spus el.

„Da, soția mea care este acolo din 2010, dublu licențiată, are această misiune de a răspunde de resursele umane. Nici soția mea, nimeni altcineva, nu are cum să interzică cuiva, fie ea și nora ei, să se prezinte la un examen și dacă ia examenul cu nota pe care a luat-o, n-are nicio relevanță”, a adăugat ministrul.

„Nu există niciun conflict de interese. Este un copil ca oricare altul. Nu are nicio legătură de sânge cu mine, cu soția, doar legătură cu profesia”, a mai spus Daea.

 

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri