Atac dur al lui Grindeanu la Dragnea: A mângâiat cineva ghipsul sistemului ca să scape de dosare?

Data actualizării: Data publicării:
20170621_MOTIUNE_PSD_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

În discursul de după citirea moțiunii de cenzură, premierul Sorin Grindeanu a vorbit despre cum a acceptat propunerea lui Liviu Dragnea de a fi premierul PSD-ALDE și despre motivele pentru care a refuzat să-și dea demisia la doar șase luni de la învestire. Șeful Executivului a vorbit și despre „criza artificială” creată și și-a cerut scuze românilor, avertizând, totodată, asupra riscului ca PSD să piardă guvernarea.

20170621_MOTIUNE_PSD_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Actualizare 12.35. După discursurile susținute de parlamentari, premierul Sorin Grindeanu a luat iar cuvântul atacându-l dur pe Liviu Dragnea. „Oricine ar fi fost sau ar putea să vină viitor prim-ministru nu are nicio șansă să-și exercite funcția de prim-ministru. Am auzit aluzii, acuze nefondate și insinuări”, a spus premierul.

„Să știți că singurele lucruri clare sunt promisiunile făcute mie, lui Victor Ponta și altora de către domnul președinte în ultimele zile. Alea sunt lucruri clare. Al doilea lucru, cel legat de sistem. Ce luptă a avut domnul Liviu Dragnea cu sistemul în aceste luni, în afară de celebra OUG 13? A jucat cineva de aici, din sală, tenis cu ei? A mângâiat cineva ghipsul sistemului ca să scape de dosare? Vă rog să vă răspundeți fiecare la aceste întrebări”, a mai spus Grindeanu.

Premierul a criticat, dur, și negocierile purtate în ultimele zile de Dragnea cu UDMR. „Nu am negociat cu absolut nimeni. Și, mai ales, nu am intrat în negocieri care erau împotriva interesului național al României. Și asta nu are legătură cu PSD, ALDE sau altceva, este vorba de interesul României, dincolo de un guvern sau altul”, a mai spus prim-ministrul PSD de la tribuna Parlamentului.

Șeful Executivului s-a referit și la colegii care l-au criticat arătând că multora li s-au promis funcții.

Domnul Șimon (Gheorghe Șimon, deputat PSD - n.r.) are o gură foarte mare pentru că i s-a promis postul de ministru (...) Să știți că în sală, aici, sunteți vreo cinci prim-miniștri, vreo 50 de miniștri. Asta s-a discutat în ultimele zile, da?”, a spus Grindeanu, în încheiere.

------

Fiecare bilă introdusă în urnă poate face ca PSD să piardă guvernarea”, a transmis Sorin Grindeanu colegilor social-democrați. Premierul a arătat că, dacă moțiunea de cenzură va trece, decizia aparține președintelui Klaus Iohannis.

„Am luat decizia să nu demisionez pentru că făcem două greșeli uriașe. Este o decizie extrem de grea, dar am convingerea că derularea ulterioară a evenimentelor îmi va da dreptate”, a declarat Grindeanu.

„Nu am demisionat pentru că PSD riscă să piardă guvernarea și să ajungă iarăși la decizia președintelui Klaus Iohannis”, a spus premierul, referindu-se la primul motiv pentru care a refuzat să-și dea demisia. Șeful Executivului a dat și două exemple în acest sens: momentul noiembrie 2015 (înaintea instalării guvernării tehnocrate) și momentul decembrie 2016 (când Dragnea ar fi vrut pentru el funcția de premier, dar a optat, în cele din urmă pentru propunerea lui Sevil Shhaideh).

„Dar, președintele a spus nu. Același lucru se va întâmpla și acum dacă moțiunea va trece. Președintele va spune nu și, o dată cu ea, munca sutelor de mii de membri. Cine garantează că, dacă această moțiunea de autocenzură va trece, Klaus Iohannis va numi premier de la PSD? Am vrut să aud aceste lucru de la președintele partidului meu, de la domnul Liviu Dragnea, că ne dă garanții. Și nu ne-a dat. Niciuna”, a spus Grindeanu.

„În al doilea rând, nu mi-am dat demisia pentru că am considerat că România se afla săptămâna trecută la o răscruce. Ne puteam întoarce înapoi la epoca de dinainte de '89 sau să ne apărăm fără frică viitorul nostru și al copiilor noștri. Nu mă țin de scaun, nu mă cred nici salvatorul României, dar cred că am datoria să atrag atenția asupra acestui risc major că ne putem întoarce în trecut”, a mai spus Grindeanu de la tribuna Parlamentului.

Mi-aș fi dorit ca astăzi să vorbim de cu totul și cu totul alte lucruri. Să fi invitat opoziția să ne critice politicile publice, proiectele pe care le avem în programul de guvernare, nu să ne certăm unii cu alții în interiorul aceluiași partid. Ca premier al acestei țări, îmi cer scuze că trecem prin asta”, a precizat premierul.

Șeful Executivului s-a referit și la contextul european și transatlantic în care a fost creată „această criză artificială”. „România traversează astăzi o perioadă plină de oprtunități, atât în plan politic, cât și economic. Avem o economie care înregistrează cel mai mare ritm de creștere din UE și ne bucurăm de deschidere în marile cancelarii occidentale. Partenerii noștri strategici se uită la noi cu încredere. Au fost eforturi imense să punem România din nou pe hartă și să începem să contăm iarăși, cu adevărat, în marile discuții la nivel european și transatlantic. Așadar, această criză artificială vine în cel mai prost moment posibil pentru România, când lucruile mergeau clar într-o direcție foarte bună”, a spus premierul.

Grindeanu a mai arătat că este convins că, după votul de astăzi, PSD nu se va rupe, iar el va rămâne în partid.

Premierul s-a referit și la momentul în care a acceptat propunerea lui Liviu Dragnea de a fi nominalizat din partea PSD-ALDE. „În ianuarie 2017, domnul Liviu Dragnea m-a rugat să accept funcția de premier și, știți câțiva dintre colegi, care a fost primul meu răspuns: Nu! Câștigasem alegerile în Timiș pentru prima dată, eram președinte de consiliu județean, aveam niște planuri clare, iar familia mea stă în Timișora. După care, prietenii mei din PSD, colegi de-ai noștri care se află astăzi aici în fața mea, ați insistat că ar fi bine să accept pentru stabilitatea României, pentru PSD, că am experiență în administrația locală, că am fost ministru într-un guvern care a performat, că sunt un om onest și muncitor, că sunt bănățean care își vede de treabă. Și am spus da. Și am mai spus da pentru că domnul Liviu Dragnea mi-a promis că este prietenul meu, că mă va susține, că facem un guvern din miniștri competenți (...) Și am acceptat miniștrii pe care mi i-a propus Liviu Dragnea”, a spus Grindeanu.

„La nici șase luni după acel moment, aflu brusc, împreună cu toți colegii mei care fac parte din CEx, că Guvernul nu prea își face treaba, că miniștrii sunt buni, dar nu prea, că țara, deși are performanță economică, totuși nu e brusc în vest și totul se baza pe o analiză pe care nu a văzut-o nimeni înainte la partid, o analiză despre care tot mai mulți colegi spun că nu e corectă, că e făcută de un singur om și că nu a trecut prin nicio structură a PSD. (...) Vă spun cât se poate de deschis că eu nu înțeleg de ce suntem azi aici în Parlament. Nici românii cred că nu înțeleg asta”, a mai declarat premierul.

Parlamentul dezbate la această oră moțiunea de cenzură inițiată de PSD și ALDE împotriva propriului Guvern, condus de Sorin Grindeanu. Este pentru prima dată după 1989 când un Executiv se confruntă cu o moțiune de cenzură depusă de partidele care l-au învestit în Parlament. În plus, demersul partidelor la putere de a-și răsturna propriul Guvern a venit la doar șase luni de la votul de învestire, dat pe 4 ianuarie.

Moțiunea de cenzură are puțin peste trei pagini și se intitulează „România nu poate fi confiscată! Apărăm democrația și votul românilor”.

În moţiune se menţionează că, la cinci luni de la instalarea Guvernului, coaliţia de guvernare a făcut o evaluare a activităţii Executivului, în urma căreia a decis să retragă sprijinul politic acordat Cabintelui. Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au înţeles „corect reponsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale”, menţionează textul.

Documentul vorbeşte în continuare de „Guvernul” Ponta-Jianu-Grindeanu, pe care îi acuză de dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu este semnată de 222 parlamentari de la PSD şi ALDE. De la PSD, deputaţii Victor Ponta şi Alin Văcaru au refuzat să semneze. De asemenea, 11 deputaţi PSD nu au fost prezenţi duminică. De la ALDE, lipsesc trei semnături. Pentru ca moţiunea să treacă, este nevoie ca miercuri 233 de parlamentari să voteze în favoarea acesteia.

Şansele de succes ale moţiunii de cenzură sunt greu de evaluat. PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari, însă este posibil ca o parte dintre aceştia să i se alăture lui Sorin Grindeanu.

În acest moment, PSD are 221 de parlamentari, PNL are 98, USR are 43, UDMR are 30, ALDE are 26, la fel ca PMP, minorităţile au 17, iar alţi 3 parlamentari sunt neafiliaţi. PSD şi ALDE au astfel împreună 247 de parlamentari, peste numărul necesar pentru a dărâma Guvernul, însă nu se ştie cu certitudine numărul celor nemulţumiţi de decizia luată de Comitetul Executiv Naţional de a retrage încrederea PSD în propriul guvern, în urma evaluării iniţiate de către Liviu Dragnea şi prezentată, săptămâna trecută, membrilor CExN de către Darius Vâlcov.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri