Cum a încurcat Ludovic Orban planurile PSD de modificare a stării de alertă. Parlamentul a decis să îi scrie premierului

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
ludovic orban_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: INQAM Photos/George Calin

Guvernul a transmis marți Parlamentului Hotărârea prin care s-a decis prelungirea stării de alertă pentru 30 de zile, însă, așa cum scria în exclusivitate Digi24.ro încă de ieri, Ludovic Orban a găsit o soluție legislativă prin care vrea să scape de modificările anunțate de PSD la proiectul Guvernului. 

Astfel, Executivul a transmis doar spre „informare” Parlamentului Hotărarea de Guvern, nu spre „încuviințare”, ceea ce înseamnă că Parlamentul nu se poate pronunța prin vot și nici nu poate modifica măsurile și perioada stabilită de Guvern.

Conform legii 55/2020 privind instituirea stării de alertă în timpul pandemiei COVID-19, Parlamentul este chemat să încuviințeze în termen de 5 zile hotărârea guvernului de instituire a stării de alertă. Legea nu precizează însă că Guvernul este obligat să ceară încuviințarea în cazul în care este prelungită starea de alertă. Astfel, prin prelungire, Ludovic Orban a considerat că Parlamentul trebuie doar să fie informat.

În ședința Birourilor Permanente Reunite, conducerea Parlamentului a decis să îi scrie premierului Ludovic Orban să îl întrebe dacă vrea sau nu vot în Parlament.

„Guvernul a trimis Hotararea Guvernului privind prelungirea Starii de Alerta spre informare - nu spre aprobare!!! Deci nu putem nici macar sa votam!” a scris Victor Ponta pe Facebook. 

Guvernul încurcă planurile social democraților care își doreau să modifice Hotărârea de Guvern în Parlament. PSD a votat în ședința CEx să nu susțină prelungirea măsurilor pentru mai mult de 15 zile. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri