Sari la conținut

Dragnea: Atacarea la CCR a legii care interzice miniştri condamnaţi, un demers corect

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, cu privire la posibilitatea atacării de către Avocatul Poporului la CCR a legii care interzice persoanelor condamnate să ocupe funcţii în Guvern, că demersul este corect, pentru că multor oameni, inclusiv lui, li se pare că prevederea este neconstituţională, scrie News.ro.

dragnea ok

„Nu ştiu dacă o va ataca Avocatul Poporului această lege. E un demers corect, că foarte mulţi oameni spun că acel articol e neconstituţional. Şi mie mi se pare neconstituţional să aplici o interdicţie asupra Constituţiei pe termen nelimitat”, a spus Dragnea.

El a comentat şi declaraţiile lui Iohannis, care a afirmat că legea privind organizarea Guvernului este secundară principiului său de a nu nominaliza un premier condamnat, afirmând că el nu vede legea ca fiind ceva secundar.

„E doar o observaţie, sunt foarte calm, nu sunt supărat şi nici agitat. Am înţeles azi că o lege este o chestiune secundară. Pentru mine niciodată nu e secundară”, a spus liderul PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, marţi, că, în ceea ce priveşte desemnarea premierului, a enunţat criteriile de integritate încă înainte de campania electorală pentru a fi cunoscute şi a nu exista discuţii după, el subliniind că acestea nu sunt condiţionate de o lege. Klaus Iohannis a subliniat că, atunci când a formulat criteriile, nu le-a condiţionat de nicio lege.

„Eu nu am condiţionat şi nu am legat, atunci când am enunţat criteriile de integritate, de nicio lege. (...) Este în vigoare din 2001 şi dacă legea va rămâne sau nu este o chestiune care depinde sigur de Parlament, de CCR. Atunci când vom avea ceva, vom discuta ceva”, a spus el.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat marţi, pentru News.ro, că cetăţenii au trimis solicitări pentru sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la Legea 90/2001 care îi interzice liderului PSD, Liviu Dragnea, să fie premier, motiv pentru care instituţia pe care o conduce face o primă evaluare pentru a vedea dacă există motive să se sesizeze din oficiu în acest caz.

Legea 90/2001 prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.