Emil Hurezeanu: De mult n-am mai avut un lider atât de aproape de standardele occidentale, dar nici domnul Băsescu n-a fost un președinte echivoc

Data publicării:
basescu iohannis mediafax

Emil Hurezeanu a comentat că alegerea lui Klaus Iohannis în detrimentul lui Victor Ponta la șefia statului a fost interpretată „în cercuri bine polarizate din lumea presei occidentale” drept un vot în favoarea occidentului. Jurnalistul a catalogat astfel o analiză a Oxford Analytica, care spune că „o vizită a lui Klaus Iohannis la Washington înainte de a fi pus în funcție indică și că este văzut ca un jucător regional NATO, capabil să nu cadă în orbita Rusiei”.

Am dat zilele trecute un exemplu care m-a mirat prin radicalitatea lui, și anume că în sfârșit România se îndreaptă spre Vest. N-aș exagera, totuși, nici până acum n-am fost în Africa și n-am avut o politică care să semene cu Belarusul. N-a fost nevoie de domnul Iohannis, care nu știm, e o foaie nescrisă, încă nu știm, avem toate speranțele că va fi un lider occidental. De mult n-am mai avut un lider atât de aproape de standardele occidentale. Bănuim că va proceda așa și ca președinte”, a spus Emil Hurezeanu.

Dar nici domnul Băsescu, cel care se pregătește să părăsească coverta noastră, n-a fost un președinte echivoc sau care să-i facă pe americani radicali, să stea pe gânduri, încotro se îndreaptă România”, a subliniat el.

La domnul Ponta, care e și prim-ministru din 2012, au existat câteva tentative, unele început chiar înainte de anexarea Crimeii, de restaurare a unor relații comerciale cu China și cu Rusia. Nu am încă destule indicii ca să cred că toate aceste demersuri ale domnului Ponta, chiar și o vizită la Soci, unde s-a făcut vizibil în fața domnului Putin, și multe altele care i s-au pus în cârcă echivalează cu o orientare vădită spre Est, în defavoarea Vestului. Cred că ne-am pripi”, a menționat jurnalistul.

A avea o relație constructivă, vorba domnului Putin, nu presuspune nici să nu aplici sancțiunile Vestului – cum face Ungaria, nici să te apuci să instalezi baze de ascultare sau chiar militare – cum face Serbia, sau să intri în coliziuni, mai ales acum că a dispărut South Stream, de amor gazeifer prin compensație cu Rusia. Cred că România e destul de bine protejată în tradițiile ei deja solide și ele se datorează mai multor președinți, dar îndeosebi acestui președinte care e la Cotroceni”, a mai spus Emil Hurezeanu.

Despre vizita privată pe care Klaus Iohannis o va avea în Statele Unite, jurnalistul a spus că e „un concediu pe care și l-ar fi rezervat în orice situație și dacă rămânea primar al Sibiului”.

Nu e la prima escapadă de acest gen în Statele Unite. Îi place să fie undeva, pe timp scurt, într-o regiune însorită și sigură”, a adăugat Emil Hurezeanu, care a continuat că „e de presuspus că actualul Însărcinat cu Afaceri american a aflat din presă că domnul Iohannis vizitează marea națiune în mod privat, în următoarele zile, stând mai mult acolo decât trei președinți în toate vizitele oficiale din ultimii 20 de ani”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri