Firea, după condamnarea României pentru poluarea din București: „Poluarea din Capitală nu a apărut în anul 2016”

Data publicării:
firea-coafata-fb
Foto: Facebook/Gabriela Firea

Primarul general al capitalei, Gabriela Firea, a areacționat după decizia CJUE de a condamna România pentru nivelul ridicat al poluării din București.

Primăria Municipiului București a emis, joi seară, o reacție cu privire la decizia de astăzi a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) de a condamna România pentru că nu a luat măsuri pentru a combate poluarea din București, fiind depășite sistematic și persistent valorile pentru particulele PM10.

„Perioada pentru care Curtea de Justitie a Uniunii Europene a condamnat Romania – pentru poluarea din Bucuresti – a fost generata de nerespectarea conditiilor de calitate a aerului impuse de legislatia europeana intr-o perioada anterioara actualului mandat - (7 ani de neconformare respectiv intervalul 2007-2014, cand primari generali au fost Adriean Videanu si Sorin Oprescu)”, a transmis PMB, în comunicat.

„Poluarea din Capitala nu a aparut in anul 2016, este un subiect ignorat de toate autoritatile timp de peste 20 de ani! Constienti de gravitatea acestei probleme, ne-am concentrat eforturile pentru implementarea unor masuri eficiente de reducere a poluarii in Capitala Romaniei. Astfel, pentru prima data in Bucuresti, specialistii Primariei Capitalei au elaborat Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) - primul document strategic care cuprinde solutii reale pentru combaterea poluarii in Capitala! Doresc sa subliniez ca PICA nu inseamna doar Primaria Capitalei ci insumeaza de fapt efortul comun al tuturor celor ce raspund de traficului urban, de cresterea eficientei energetice, eliminarea surselor de poluare generate de activitatile de constructii precum si de imbunatatirea calitatii spatiilor verzi din Capitala, adica atat autoritatile locale cat si Guvernul, prin ministerele de resort! Primaria Capitalei, spre deosebire de Guvernul Romaniei, a luat masuri concrete, care deja dau rezultate in ceea ce priveste traficul rutier si poluarea in Capitala!”, afirmă Gabriela Firea, potrivit sursei citate.

Primarul general la cere ministerelor Mediului, Transporturilor și Economiei să detalieze „punct cu punct” ce au făcut pentru combaterea poluarii în capitală.

PMB mai arată în comunicat că aceste ministere au mai multe obligații în ceea ce privește combaterea poluării:

„- aplicarea principiului european 'poluatorul plateste' pentru vehiculele poluante, prin institutiile de resort (Ministerul Mediului) – nu s-a facut nimic in acest sens!

- urgentarea lucrarilor la centura ocolitoare a Capitalei si demararea, in regim de urgenta, a lucrarilor la noua centura a Bucurestiului, care va face legatura intre A1 si A2 - (Ministerul Transporturilor) – nu s-a facut nimic in acest sens !

- finalizarea lucrarilor la Magistrala M5 (Drumul Taberei) si demararea lucrarilor la Magistrala M6 - Gara de Nord - Otopeni - (Ministerul Transporturilor).

- modernizarea in regim de urgenta a 3 din cele 4 CET-uri care, din cauza lipsei investitiilor, reprezinta un factor major de poluare, responsabilitate a Ministerului Energiei. Nu s-a facut nimic in acest sens! Mai mult decat atat, sa explice public ministrul Mediului, care sustine ca poluarea este generata doar de trafic, de ce se inregistreaza inca depasiri ale valorilor limita ale concentratiilor de PM10 cand stim cu totii ca traficul rutier s-a redus aproape la jumatate in aceasta perioada.

- gestionarea eficienta a depozitelor de deseuri. Aceste depozite de deseuri functioneaza in baza Autorizaţiei Integrate de mediu emisă de autoritatile centrale aflate in subordinea Ministerului Mediului. (Agentia pentru Protectia Mediului)”.

Primăria Capitalei amintește că „programele de salubrizare, inclusiv spalarea arterelor din toate cele 6 sectoare sunt stabilite de primăriile de sector şi puse în aplicare de operatorul de salubritate care actionează pe raza sectorului respectiv”.

Potrivit sursei citate, Gabriela Firea „a mai explicat ca masurile prevazute in PICA, implementate de Primaria Capitalei nu pot fi contestate, intrucat rezultatele acestora se pot vedea zilnic in Bucuresti”.

„Pentru prima data in ultimele decenii am alocat milioane de euro pentru modernizarea mijloacelor de transport in comun: autobuze noi, Euro 6, achizitionam autobuze hibrid, autobuze electrice si tramvaie noi! Mii de elevi beneficiaza gratuit de autobuze scolare care degajeaza astfel traficul rutier din cele mai aglomerate zone ale Capitalei! Au fost realizate culoare unice pentru transportul in comun, pentru liniile de tramvai cu utilizare intensa, semaforizarea inteligenta a intersectiilor – care contribuie la fluidizarea traficului si implicit la reducerea poluarii precum si incurajarea mijloacelor de tranport alternativ atat prin realizarea de piste de biciclete, cat si prin acordarea a 30.000 de vouchere pentru achizitionarea de biciclete! Mai mult decat atat, am reusit eliminarea a peste 4.000 de rable din traficul bucurestean, prin acordarea a 5.000 de ecovouchere in valoare de cate 9.000 de lei fiecare celor care si-au casat masinile vechi!”, a mai spus Gabriela Firea, potrivit comunicatului de presă.

Potrivit comunicatului de presă, sunt în derulare lucrări pentru investitiile privind infrastructura rutieră, cum ar fi Penetraţie Splaiul Independenţei – Ciurel, Penetraţia Prelungirea Ghencea – Domneşti, Străpungerea Bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu sau supralărgirea Șos. Fabrica de Glucoză, iar „Primăria Municipiului Bucuresti lucreaza la proiectul terminalul intermodal amplasat la intersecția Șos. Pantelimon și Șos. Vergului (parcaj suprateran de 420 de locuri). Anul trecut a fost elaborat proiectul tehnic si a fost dat ordinul de incepere a lucrarilor”.

„Avand in vedere ca si santierele constituie o alta sursa de poluare, în perioada 2017-2019, inspectorii Directiei Generale de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti au intreprins 1.527 actiuni de control atat la şantierele de pe proprietate privată cat şi la cele de pe domeniul public aparţinând Municipiului Bucureşti. In urma acestor controale au fost aplicate 904 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aprox. 400.000 de euro, pentru nerespectarea prevederilor actelor normative (neconformitățile constatate fiind lipsa implementării măsurilor necesare evitării producerii și răspândirii prafului). În acest an, au fost verificate peste 237 de santiere si au fost aplicate amenzi de peste 76.000 euro”, a mai spus primarul capitalei în comunicatul de presă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri