Florin Cîțu, despre concurența cu Ludovic Orban la șefia PNL: „Funcţiile în stat nu au nicio legătură cu această competiţie”

Data actualizării: Data publicării:
florin citu vorbeste cu ludovic orban
Florin Cîțu respinge ideea că el sau Ludovic Orban își va pierde funcția în stat, dacă nu câștigă șefia PNL Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîțu a respins, luni seara, ideea că cine pierde cursa pentru șefia PNL, care se dispută între el și Ludovic Orban, își va pierde automat și funcția în stat, aceea de premier, respectiv președinte al Camerei Deputaților.

„Această competiţie este o competiţie în interiorul PNL. Vă spun foarte clar că PNL va ieşi mai puternic din această competiţie. Funcţiile în stat nu au nicio legătură cu această competiţie. Singurii care vor să pice ori Guvernul, ori preşedintele Camerei Deputaţilor, să avem şi haos acolo, sunt duşmanii noştri, iar noi, PNL, nu vom da satisfacţie duşmanilor noştri. (...) Competiţia este în interiorul PNL pentru funcţia de preşedinte al PNL. Nu este o competiţie pentru preşedinţia Camerei sau pentru premier. Premierul este nominalizat de preşedintele României, este susţinut de o coaliţie. Preşedintele Camerei Deputaţilor este votat în Parlamentul României. Deci, sunt lucruri total diferite”, a declarat Florin Cîţu la Digi24.

Premierul a fost întrebat de mai multe ori dacă îi va cere demisia lui Ludovic Orban din funcția de președinte al Camerei Deputaților, în cazul în care acesta pierde funcția de lider PNL. El nu a dat un răspuns tranșant, „nu”, preferând să arate că nu există o legătură între competiția internă din PNL și funcțiile pe care în prezent cei doi liberali le ocupă în stat.

El a dat asigurări că nu există „nicio fisură” între el şi Ludovic Orban şi că relaţia lor este „una foarte bună”.

Cu toate acestea, a menționat că din momentul în care a preluat guvernarea, s-a concentrat pe guvernare. „Nu este nevoie să-mi spună X sau Y ce trebuie să fac. Am făcut și se vede. Că nu vorbesc cu foarte mult, ca alți politicieni, e altceva”, a punctat Cîțu, după ce i s-a citit o declarație a lui Ludovic Orban care spunea că nu e nicio fisură între el și prim-ministru, iar acesta trebuie doar „să-și facă treaba”.

Florin Cîțu, despre atacul lui Antonel Tănase: În PNL, eu n-aș fi de acord cu așa ceva

Florin Cîțu a fost rugat să comenteze și o postare pe Facebook a unui coleg de partid, Antonel Tănase, fost secretar general al Guvernului, considerat un apropiat al lui Ludovic Orban, care îl atacă pe premier în termeni duri.

Nu te poți numi un “om nou”, un om “care o ia de la capăt într-un nou proiect politic” dacă tot ce ai făcut până la “noul proiect” a fost să ștergi pantofi pentru putere, să te guduri pentru 5 minute la știri, să lingușești, să cerșești poziții, să juri loialitate când nu ți-a cerut-o nimeni, să faci compromisuri ca să pari relevant, să fentezi munca, să minți că ești capabil când de fapt nu știi diferența între Pepsi și Plexi, în sfârșit, un om nou este acela care nu caută cu disperare să se facă de râs arătându-și duplicitatea pentru a rămâne pe scena politică. Cât despre inițiatorul “proiectului politic nou” ei bine, eu, dacă aș fi în locul lui, m-aș delimita pe cât posibil de oameni care acum 1 lună voiau să-i care plasele lui Ludovic Orban pentru puțină atenție”, a scris Antonel Tănase.

„Este trist să vezi un coleg că vorbește despre propriii colegi așa. În Partidul Național Liberal eu nu aș fi de acord cu așa ceva și nu sunt de acord și am să vorbesc cu dl. Antonel Tănase și am să-i spun că nu este un mod corect de a-ți trata colegii într-o competiție. Suntem într-o competiție în PNL. Din astfel de opinii puse public câștigă doar PSD, nu câștigă Partidul Național Liberal”, a punctat Florin Cîțu, adăugând că „nu crede” că este „un curent care să se amplifice” în interiorul PNL.

Relația cu Klaus Iohannis: „Opțiunea dlui președinte este atunci când numește un premier”

În ceea ce privește relația pe care o are cu președintele Klaus Iohannis, Florin Cîțu spune că este una „bună, instituțională, bineînțeles”. El a mai spus că nu a fost sunat de Klaus Iohannis după ce și-a anunțat candidatura la șefia PNL, pentru că președintele nu se implică într-o competiție în interiorul unui partid politic, conform Constituției. „Vă dați seama că discuțiile mele în privat cu dl. președintele nu pot să le spun”, a mai declarat Cîțu, întrebat dacă președintele nu i-a spus nimic nici în privat, cu ocazia întâlnirilor pe care le-au avut la evenimentele publice la care au participat amândoi. „Opțiunea dlui președinte este atunci când numește un premier, când vorbim de alte lucruri, dar atunci este momentul în care își exprimă o opțiune dl. președinte”, a punctat Florin Cîțu, la observația că pentru membrii PNL poate ar fi important să știe cam ce opțiune are președintele, în condițiile în care PNL este partidul din care provine.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri