Guvernul a aprobat ordonanța privind prețul materialelor de construcții: Contractele pot fi modificate în funcție de statisticile INS

Data actualizării: Data publicării:
Clădire aflată în construcție.
Contractele publice vor fi indexate cu creșterea prețului materialelor de construcție. Foto: GettyImages

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), un proiect de act normativ care oferă o soluţie la problema creşterii preţurilor materialelor de construcţii şi vine în sprijinul proiectelor realizate cu finanţare din bani publici, se arată într-un comunicat al MDLPA, citat de Agerpres.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat că România se află printre primele ţări din Uniunea Europeană care implementează o soluţie pe termen lung la creşterea preţurilor materialelor de construcţii.

„Soluţia propusă este una pe termen lung, care poate fi aplicată foarte uşor în cazul creşterilor şi, eventual, al scăderii preţurilor materialelor de construcţii, pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică (...) Conform actului normativ adoptat, constructorii au acum posibilitatea ca, prin încheierea unui act adiţional la contract, cu acordul beneficiarului, respectiv al UAT-ului, în cazul contractelor aflate în execuţie, să modifice preţul materialelor de construcţii stabilite în contractul iniţial, în funcţie de statisticile oficiale ale INS. În condiţiile apariţiei unor costuri suplimentare, în cazul proiectelor cu finanţare naţională, autorităţile locale pot depune cereri la ministerul de resort, care finanţează proiectul, pentru acoperirea acestora”, a arătat ministrul Cseke Attila, citat în comunicatul de presă.

Sursa citată a precizat că în cazul contractelor de finanţare semnate după intrarea în vigoare a actului normativ adoptat luni, măsura va fi obligatorie, nu doar la cererea contractanţilor, şi se va aplica la toate contractele de finanţare, exceptându-le pe cele care au şi în prezent clauză de ajustare.

Guvernul va aloca, la rectificarea bugetară, fondurile necesare acoperirii acestor costuri.

În comunicat se subliniază că, în ultimii ani, au fost majorate salariile din domeniul construcţiilor, industria a folosit materiile prime disponibile pe timpul pandemiei, iar preţul materialelor a crescut vertiginos.

Drept urmare, terminarea unor investiţii publice este periclitată, iar ordonanţa vine în sprijinul proiectelor construite cu finanţare din bani publici.

„Fără această soluţie, multe dintre construcţiile începute (şcoli, spitale, sisteme de apă şi canalizare, biserici reabilitate) ar risca să nu fie terminate. Aceste proiecte sunt importante şi au fost investiţi bani publici în construcţia lor. Fără suplimentarea de buget necesară pentru acoperirea costurilor crescute a materialelor de construcţii, investiţiile nu pot fi terminate”, a subliniat ministrul Cseke Attila.

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...