Iohannis avertizează: Au crescut militarizarea Rusiei în Marea Neagră și ”acțiunile hibride deosebit de periculoase”

Data publicării:
170713_MK_Klaus_Iohannis_08_Inquam_Photos_George_Vilia

”Zona Mării Negre continuă să fie marcată de conflicte înghețate și tensiuni latente. În plus, constatăm accentuarea climatului de confruntare, militarizarea avansată a Mării Negre și intensificarea acțiunilor hibride, deosebit de periculoase prin efectele lor, care ne vizează atât pe noi, cât și pe partenerii noștri și ai NATO din regiune”, a spus Președintele Klaus Iohannis, miercuri, în cadrul conferinței internaționale ”Întărirea Flancului Estic al NATO”. 

iohannis ziua marinei 2018_presidency (1)
Foto: presidency.ro

”Toate aceste realități au implicații majore, care depășesc arealul Mării Negre, afectează spațiul european și erodează arhitectura de securitate euroatlantică în ansamblul său.

Vreau să fiu foarte clar: securitatea în regiunea Mării Negre și pe întregul flanc estic se reflectă direct asupra securității euroatlantice. Orice deficiență, orice vulnerabilitate la Marea Neagră devine una a Alianței, ca întreg, și invită, pur și simplu, la acțiuni ostile”, a spus șeful Statului, somând Guvernul și MApN să grăbească planul de achiziții pentru înzestrarea Armatei: ”Am spus-o și o repet: atenționez Guvernul României și mai ales Ministerul Apărării să acționeze mult mai eficient pentru realizarea programelor esențiale de achiziții strategice la care ne-am angajat, astfel încât să fie asigurată cheltuirea completă și cu folos a sumelor alocate. Cred cu tărie că este în interesul României să-și consolideze capabilitățile naționale de apărare, pentru ca cetățenii României să fie în siguranță”

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri