Iohannis explică de ce majorarea salarială pentru polițiști s-a aprobat mai ușor decât în cazul profesorilor: „Sunt lucruri diferite”

Data publicării:
Președintele României Klaus Iohannis susține o conferință de presă în Republica Moldova pe 1 iunie 2023.
Klaus Iohannis, președintele României. Foto: George Călin/Inquam Photos

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că majorările salariale solicitate de polițiști au putut fi aprobate mai repede decât în cazul profesorilor deoarece aceste creșteri erau deja prevăzute în lege, un lucru care nu este valabil în cazul cadrelor didactice, pentru care a fost nevoie de eforturi suplimentare.

„În învăţământ, în educaţie pe legea 153, cea existentă cu salarizare unică, sistemul educaţional a fost deja la maxim de anul trecut. Încă de anul trecut, Guvernul Ciucă a crescut toată grila până la maxim. Nu acelaşi lucru se întâmplase la poliţişti şi ceea ce s-a discutat şi negociat cu poliţiştii este să fie ei aduşi la grila deja existentă. Deci sunt două lucruri foarte diferite. La poliţişti li se dă, pe vechea lege, ce trebuia să se mai completeze până sus, lucru care pentru educaţie deja s-a întâmplat în 2022, iar creşterea de 1.000 sau 400 lei este deja peste grila existentă acum în legea 153”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul summitului Comunităţii Politice Europene care a avut loc joi în Republica Moldova, informează News.ro.

„Nu vreau să fac aprecieri asupra modului de organizare a sindicatelor din diferite sectoare”, a adăugat şeful statului, întrebat de ce poliţiştii au avut parte aşa rapid de majorări salariale, după ce au ameninţat cu intrarea în grevă.

Ministerul de Interne a anunţat, marţi, că, de la 1 iunie, se aplică nivelul maxim de salarizare prevăzut în Legea 153/2017 pentru solde şi salariile de funcţie, iar actualizarea sporurilor şi indemnizaţiilor va avea loc la prima rectificare bugetară.

„Acest lucru înseamnă că soldele şi salariile de funcţie vor fi majorate la nivelul acestora prevăzut de lege pentru anul 2022, începând cu drepturile salariale aferente lunii iunie, care se plătesc în luna iulie 2023. Referitor la indemnizaţii/sporuri şi celelalte drepturi care compun veniturile salariale ale personalului militar şi poliţiştilor din cadrul MAI, s-a convenit ca acordarea acestora în integralitate, potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, să fie avută în vedere la prima rectificare bugetară din acest an”, a mai transmis instituţia.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri