Sari la conținut

Ion Iliescu ia apărarea SPP: Trecerea la MAI ar crea noi polemici

Fostul președinte Ion Iliescu ia apărarea Serviciului de Protecție și Pază, în condițiile în care premierul a anunțat că renunță la protecția SPP, la numai o zi după preluarea mandatului. În opinia lui Iliescu, SPP s-a comportat „ireproșabil”, iar trecerea sa în subordinea Ministerului de Interne nu ar face decât să creeze noi polemici.

170316_ION_ILIESCU_PG_REVOLUTIE_03INQUAM_PHOTOS_Liviu_Florin_Albei_

Foto: Inquam Photos / Lviu Florin Albei

„Regret că această polemică privește o instituție de ale cărei servicii am beneficiat încă de la înființarea ei și care s-a comportat ireproșabil în toți acești ani, îndeplinindu-și sarcinile fixate prin lege cu profesionalism și abnegație, indiferent de contextul politic sau social. De altfel, activitatea Serviciului a fost apreciată și de partenerii noștri, fie că este vorba de oaspeți ai statului român, fie că este vorba de responsabili politici și ai ONU din străinătate, care au beneficiat de protecția SPP”, a scris Ion Iliescu pe blogul său.

El mai spune că instituția nu trebuie confundată cu oamenii care o conduc: „Acest mod de a gândi și acționa a generat multe probleme în trecut și va genera și acum, dacă se continuă acest mod de raportare la instituții. Există suficiente mecanisme instituționale pentru a rezolva asemenea situații. Să fie folosite, transparent și cu bună-credință”.

Fostul președinte mai scrie că subordonarea SPP față de CSAT și față de Comisiile de apărare din Parlament sunt garanția că instituția nu va fi politizată.

În schimb, „trecerea SPP în subordinea Ministerului Administrației și Internelor nu ar face decât să genereze noi polemici, câtă vreme ministrul este un om politic”, avertizează el.

Afirmațiile lui Ion Iliescu vin în contextul în care actualul președinte al PSD, Liviu Dragnea, l-a acuzat pe șeful SPP, Lucian Pahonțu, că s-ar fi „implicat mai mult decât era cazul în Guvern”.

Mai mult, premierul Viorica Dăncilă a anunţat miercuri că a transmis SPP că renunţă la protecţie.

„Precizez că am transmis Serviciului de Protecţie şi Pază încă de luni seară că nu vreau să beneficiez de protecţie. Înţeleg că toţi miniştrii au aceeaşi opţiune”, a declarat Dăncilă. Ea a subliniat că nu are o problemă cu ofiţerii sau cu instituţia.

„Nu am nicio problemă cu ofiţerii SPP şi nici cu instituţia, însă aceasta este decizia mea”, a spus Viorica Dăncilă.