Jignirea anului 2017 în Parlament, soldată doar cu avertisment de la CNCD

Data actualizării: Data publicării:
serban nicolae

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis în şedinţa de miercuri să-l sancţioneze cu avertisment pe senatorul Şerban Nicolae pentru afirmaţia la adresa deputatului Cosette Chichirău.

Pe 6 decembrie 2017, Cosette Chichirău a povestit cum a fost „înjurată” de senatorul PSD Şerban Nicolae în sala de plen a Camerei Deputaţilor.

CNCD consideră că afirmaţiile senatorului Şerban Nicolae adresate deputatului Cosette Chichirău reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2, alin. 1 şi art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

„Colegiul director a aplicat sancţiunea avertismentului contravenţional faţă de domnul senator Şerban Nicolae, având în vedere circumstanţele atenuante ale săvârşirii faptei: a existat o provocare din partea doamnei deputat, iar declaraţia sancţionată a intervenit în cadrul unui dialog în care cele două părţi şi-au adus acuze şi jigniri reciproce”, se arată într-un comunicat al CNCD.

De asemenea, Colegiul a avut în vedere şi faptul că, ulterior incidentului, senatorul şi-a cerut scuze public faţă de limbajul utilizat, mai relevă sursa citată.

Citiți și:
Șerban Nicolae își cere scuze doar faţă de electoratul său nu şi faţă de deputata pe care a jignit-o

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi a celor prezenţi (6 voturi).

Colegiul director recomandă formatorilor de opinie, inclusiv clasei politice, să se abţină de la utilizarea unui limbaj neadecvat, de natură să genereze discriminare.

Hotărârea motivată va fi comunicată părţilor în termen legal şi este supusă căii de atac la instanţa de contencios administrativ, se mai arată în comunicatul CNCD.

Deputatul USR Cosette Chichirău a afirmat pe 6 decembrie 2017 că există în Parlament „un grup infracţional organizat” şi că orice deputat care va vota noul statut al magistraţilor este în complicitate cu acest grup.

Declaraţia a fost făcută după ce deputaţii USR au declanşat un protest spontan în sala de plen a Camerei Deputaţilor faţă de oprirea dezbaterilor asupra legilor „Comisiei Iordache”.

Astfel, în timp ce parlamentarii majorităţii au votat sau respins articole şi amendamente la statutul magistraţilor, grupul USR, „înarmat” cu coli pe care scria „Hoţii!”, a continuat să citească de la portavoce amendamentele proprii.

În acest context, Cosette Chichirău a povestit cum a fost „înjurată” de senatorul PSD Şerban Nicolae.

Deputata Cosette Chichirău (USR) a depus plângere împotriva senatorului PSD Şerban Nicolae la Comisia de disciplină a Senatului şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, a informat Uniunea Salvaţi România, prin intermediul unui comunicat din 18 decembrie 2017.

În comparație, Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a votat în unanimitate, în urmă cu o săptămână, o hotărâre prin care Cristian Tudor Popescu a fost amendat contravențional cu 1.000 de lei pe motiv că a comparat coafura doamnei Viorica Dăncilă cu figura unui pavian cu mantie.

Tot astăzi, CNCD a decis să îl sancţioneze cu avertisment pe fostul premier Mihai Tudose pentru afirmaţia acestuia legată de autonomia secuilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri