Klaus Iohannis a primit-o la Cotroceni pe Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne

Data publicării:
Klaus Iohannis a primit-o la Cotroceni pe Ylva Johansson.
Klaus Iohannis a primit-o la Cotroceni pe Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne. Foto: presidency.ro

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit-o luni, la Palatul Cotroceni, pe comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson. Discuțiile s-au concentrat pe situația de securitate din Ucraina, precum și pe solidaritatea și coordonarea în gestionarea fluxurilor de refugiați din Ucraina, obligați să își părăsească țara supusă unei agresiuni fără precedent din partea Rusiei.

Președintele României a exprimat apreciere față de implicarea activă a Comisiei Europene în gestionarea crizei curente din Ucraina, atât pe componenta de sancțiuni, cât și pe cea de sprijin direct către Ucraina și populația sa. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a salutat sprijinul și deschiderea Comisiei Europene și ale comisarului european pentru Afaceri Interne Ylva Johansson de a lucra cu România și alte state din regiune pentru gestionarea fluxurilor de refugiați.

Klaus Iohannis a prezentat eforturile de sprijin ale României pentru Ucraina, care se concentrează pe mai multe paliere: politic, de securitate şi umanitar, subliniind faptul că țara noastră sprijină statul ucrainean, atât în cadrul Uniunii Europene, prin deciziile consistente și cuprinzătoare luate la nivel european, cât și la nivel bilateral, prin oferirea de sprijin umanitar, dar și militar.

Președintele a prezentat situația refugiaților ucraineni din țara noastră și măsurile luate până acum de autorități, alături de efortul colectiv, împreună cu populația și societatea civilă, de a ajuta refugiații din Ucraina. Președintele Klaus Iohannis a discutat, de asemenea, modalitățile concrete de asistență europeană pentru gestionarea situației, respectiv utilizarea instrumentelor europene precum Fondul pentru azil, migrație și integrare sau Fondul pentru gestionarea frontierelor și viză.

Iohannis a pledat pentru acordarea de sprijin european consistent pentru Republica Moldova, stat care se confruntă, de asemenea, cu un flux important de refugiați din Ucraina.

Preşedintele a adresat mulțumiri Comisiei Europene și comisarului european pentru sprijinul acordat în demersul României de aderare la Spațiul Schengen, evidențiind că România acționează deja de facto ca o țară membră a Schengen.

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a exprimat aprecierea față de solidaritatea puternică manifestată de România în oferirea de sprijin refugiaților din Ucraina și pentru pregătirea măsurilor naționale de primire a refugiaților și protecția acestora.

În context, comisarul european a menționat că statele membre UE trebuie să fie pregătite în continuare pentru primirea unui număr și mai mare de refugiați din Ucraina, subliniind importanța coordonării și a solidarității statelor membre. Oficialul european a exprimat sprijinul pentru utilizarea de către România a instrumentelor și fondurilor europene și, totodată, deschidere și pentru sprijinirea Republicii Moldova în gestionarea situației actuale.

Comisarul european pentru Afaceri Interne a reiterat susținerea Comisiei Europene pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri