Klaus Iohannis: I-am auzit pe unii din PSD afirmând cu nesimțire că pensiile au fost tăiate. Fiecare pensionar va putea să verifice

Data publicării:
femeie care ține un talon de pensie
Talon de pensie. (foto: INQUAM Photos/ Sabin Cîrstoveanu

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că a auzit în spațiul public cum unii politicieni PSD afirmă „cu nesimțire” că guvernul Ludovic Orban ar fi tăiat pensiile, iar șeful statului îi sfătuiește pe pensionari să verifice adevărul pe viitorul talon de pensie pe care îl vor primi, când vor constata că, dimpotrivă, pensiile le-au fost mărite.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, despre intenţia PSD de a modifica OUG privind rectificarea bugetară, astfel încât pensiile să fie crescute cu 40 la sută, cum era prevăzut inițial în lege, și nu cu 14 la sută, cum a propus guvernul, dată fiind criza economică prin care trece România.

„Este un demers politicianist, populist, electoralist, fără niciun fundament. Statul poate să plătească numai atât cât este la dispoziţie şi nu mai mult. Guvernul a motivat în nenumărate rânduri de ce creşterea pensiilor - atenție, creșterea pensiilor! - este doar de atât cât este. Chiar i-am auzit pe unii din partidul menționat (PSD - n.r.) afirmând cu nesimţire în spațiul public că pensiile au fost tăiate. Nu, pensiile au fost majorate. Şi fiecare pensionar va putea să verifice pe fluturașul de pensie că i-a crescut pensia. Dar mai mult decât atât, asta au explicat și premierul, și ministrul de finanțe, nu s-a putut merge pe majorare. Sigur, după ce economia îşi va reveni, fiindcă avem o problemă cu economia, dar după ce își va reveni, se vor găsi soluţii pentru a veni cu majorările aşteptate. Toată lumea le așteaptă și pot să înțeleg acest lucru. Să vii acum în Parlament şi să spui că din opoziţie ştii mai bine decât Guvernul câţi bani sunt mi se pare un demers total contraproductiv”, a comentat șeful statului.

Preşedintele a subliniat, pe de altă parte, o chestiune care „recunoaște că i-a plăcut”:  CCR a constatat că în Parlament nu se pot lua decizii care pun în pericol finanţele publice ale ţării. „Mi se pare o chestiune foarte importantă. Nota bene: PSD nu poate, din opoziție, să pună în dificultate finanțele publice. Ar fi absurd și ei cunosc foarte bine motivația: s-au jucat cu această legislație, au amăgit pensionarii la vremea respectivă, cu toate că au știut foarte bine că această mărire nu va fi posibilă”, a punctat Klaus Iohannis.

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că OUG privind rectificarea bugetară va fi modificată în comisiile parlamentare, astfel încât pensiile să fie majorate cu 40%, așa cum prevedea legea în forma anterioară, și nu cu 14%, așa cum a prevăzut Guvernul. Anterior, și liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a anunțat că parlamentarii vor respinge articolul care prevede majorarea pensiilor cu doar 14% și vor vota revenirea la creșterea punctului de pensie cu 40%.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri