Lege împotriva tumbelor în cinstea politicienilor

Data publicării:
fetita2
Foto: Recorder.ro

Opoziţia reacţionează după ce un copil a fost pus să facă tumbe în faţa premierului, la Simfonia Lalelelor de la Piteşti. Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi propune o lege care să interzică astfel de manifestaţii dedicate politicienilor. Sociologii spun însă că nici nu ar fi nevoie de o reglementare şi că bunul simţ ar trebui să fie suficient: copiii nu trebuie puşi să se dea peste cap în faţa demnitarilor.

"Fetiţa se opinteşte să se dea peste cap, nu poate, profesoara insistă, reuşeşte. Premierul vine spre fetiţă şi îi dă o floare. Mulţimea aplaudă frenetic.” Astfel de scene ar putea deveni istorie. Eforturile fetiţei din Piteşti de a le face pe plac înalţilor invitaţi de la Bucureşti au stârnit revoltă. Până şi politicienii s-au simţit datori să facă ceva.

Ovidiu Raeţchi, deputat PNL: „Copiii sunt puşi să facă tumbe pentru politicianul invitat din zona oficialităţilor, copiii sunt puşi să recite poezii în cinstea unui demnitar.”

Deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, propune sancţiuni dure pentru cei care îi expun pe copii şi îi obligă să facă spectacol în cinstea politicienilor.

Potrivit propunerii, dascălilor le este interzis să-i implice pe cei mici în activităţi şcolare artistice sau sportive dedicate politicienilor. De asemenea, dacă cei mici participă totuşi la activităţi şcolare sportive sau artistice, trebuie notificaţi părinţii cu privire la ce vor face copiii lor în cadrul acestor activităţi. Nu în ultimul rând, participarea politicienilor la orice fel de activităţi în care sunt implicaţi copiii trebuie aprobată de o comisie aflată în subordinea inspectoratelor şcolare. Dacă nu sunt respectate toate aceste prevederi ale legii, amenzile sunt între 1000 şi 2500 de lei.

Legea nu interzice însă evenimentele clasice, la care politicienii participă cu mic cu mare, în fiecare an.

Ovidiu Raeţchi, deputat PNL: „Nu există niciun fel de impediment la evenimente fireşti, tradiţionale, deschideri de an şcolar, premieri, decât pentru copiii care susţin un moment artistic. Ei nu pot susţine acest moment artistic în onoarea unui politician. Asta interzice legea.”

Nici nu ar fi nevoie de o lege în acest sens, spune un sociolog.

Gelu Duminică, sociolog: „E ceva de genul: Să interzicem ceea ce oricum, ca principiu, nu este reglementat, asta e opinia mea vizavi de propunerea domnului Raeţchi. Un populism.”

Totuşi, sociologul este de acord cu principiul. Copiii nu trebuie puşi să se dea în spectacol în faţa nimănui.

Gelu Duminică: „Reprezentantul nu este un Dumnezeu venit pe pământ a doua oară, în faţa căruia trebuie să ne închinăm şi să facem tumbe, ci este cel care e pus acolo să ne reprezinte interesele. Şi nu este nicidecum în interesul copilului să se dea în spectacol în faţa nimănui.”

Aceeaşi lege formulată de parlamentarul PNL își propune să reglementeze şi o altă situaţie. În aprilie, anul trecut, Gabriela Firea şi Carmen Dan au făcut campanie în şcoli împotriva unui joc online periculos. Ovidiu Raeţchi spune că o astfel de campanie ar putea avea efectul invers, de popularizare a jocului. De aceea ar fi nevoie de aprobarea unei comisii pentru astfel de acţiuni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singurul loc din România unde Marea Neagră se unește cu Delta Dunării. E unic în Europa, te vrăjește cu...
Digi FM
Părinții, marii absenți de la nunta lui Denis Drăguș. Tatăl atacantului, mesaj sfâșietor
Pro FM
Cine sunt părinții lui Nick Carter și cum și-au crescut copiii. Trei dintre frații artistului au murit de...
Film Now
Eric Roberts, despre sora lui, Julia Roberts: „Nu am voie să vorbesc despre ea!” Actorul s-a arătat extrem de...
Adevarul
Cod roșu de caniculă: oamenii leșină pe stradă din cauza temperaturilor de coșmar. Inclusiv tinerii sunt...
Newsweek
VIDEO Momentul în care un Suhoi Superjet al Rusiei de 50.000.000 se prăbușește. A durat 8 secunde
Digi FM
Adda, despre un moment tensionat cu CRBL: “Mi-a zis ‘nu mai urci pe scenă că nu mai vreau eu'”
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Antonio Banderas a crescut-o 20 de ani, ea îi e și astăzi aproape. Dakota Johnson, poză dulce cu tatăl...
UTV
Adda a trecut printr-un moment stanjenitor din cauza lui CRBL. "Mi-a zis: 'nu mai urci pe scena, ca nu mai...