Legea salarizării, adoptată: întârzie majorarea salariilor profesorilor și medicilor, nu și a parlamentarilor

Data actualizării: Data publicării:
parlament

Controversata Lege a salarizării unitare a fost adoptată de deputați, în ciuda nemulţumirilor sindicaliştilor, care ieri au aflat că majorările întârzie. Liviu Dragnea spune că legea e bună şi că guvernul se ţine de promisiuni. Se întâmplă la o zi după anunţul care i-a inflamat pe sindicaliştii din Sănătate si Educaţie - ministrul Muncii a anunţat că medicii şi profesorii nu mai primesc integral majorările, ci în etape.

ACTUALIZARE - Legea a fost votată cu 188 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă” și 47 de abțineri. După acest vot, legea va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

USR a anunţat de aseară, după adoptarea raportului în Comisia de muncă a Camerei, că intenţionează să sesizeze CCR în privinţa Legii salarizării, pentru motivul că nici acum nu se cunoaşte impactul bugetar, iar membrii Guvernului „improvizează” pentru că nu ştiu acest lucru.


Legea salarizării unitare e o lege a demnităţii românilor, care la fel ca ceilalţi cetăţeni europeni trebuie să fie plătiţi echitabil pentru munca loc. Face ordine într-un sistem în care a dominat haosul, bunul plac şi discriminarea. Salariile medicilor şi asistenţilor medicali vor ajunge la 1 martie 2018 la nivelul calculat pentru grila ce va deveni operaţională din 2022. De exemplu, un angajat care în prezent are un salariu de 4.000 de lei va beneficia de următoarele creşteri succesive până la 7.000 de lei. Pentru personalul didactic creşterea din 2018 va fi de 50% faţă de salariul aflat în plată în prezent, iar personalul militar şi de ordine publică va avea o creştere chiar de luna viitoare”, a declarat Liviu Dragnea, președintele PSD, în plenul Camerei Deputaților.

Membrii Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor au adoptat, marţi, raportul privind Legea salarizării cu 15 voturi favorabile, două împotrivă şi patru abţineri. Legea a intrat azi în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Ieri, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat că ultima variantă a Legii salarizării agreată cu Ministerul Finantelor prevede că abia de la 1 ianuarie 2018 toţi bugetarii vor avea o creştere a salariului brut cu 25%, iar de la 1 martie profesorii şi medicii vor primi în plus diferenţa de bani promisă. Iniţial, primele majorări salariale erau programate pentru 1 iulie 2017.

Grindeanu: Există resursa financiară

Vă spun, în mare, despre ceea ce reprezintă acum, probabil, dezbaterea publică numărul 1 — Legea salarizării — și care, astăzi, sper să primească votul în Camera Deputaților, care este Cameră decizională. Prin Senat a trecut, a primit acest vot. În mod clar, iar ieri (marți — n.r.) am avut o discuție și cu ministrul Finanțelor, anvelopa de 76 de miliarde, aproximativ, pentru anul viitor, este sustenabilă, fiindcă altfel — suntem cât se poate de direcți în a fi spus: nu, nu se susține”, a declarat premierul.

Sorin Grindeanu a adăugat că „tot ceea ce Guvernul și-a asumat prin aviz pozitiv este sustenabil”.

Vasilescu: Salariile scad în vârf

Legea este în conformitate cu programul de guvernare aprobat de Parlamentul României şi prevede o creştere etapizată a salariilor bugetarilor cu 56%, pe o anvelopă bugetară de 32 de miliarde de lei până în 2020 şi de 43 de miliarde de lei până în 2022. La baza piramidei salariale, creşterile sunt de peste 100%, ajungând şi la 300%, cum este cazul în apărare, dar scad în vârf, acolo unde unele salarii erau atât de mari încât disproporţia nu putea fi corectată nici măcar la nivelul anului 2022” a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Ea a contrazis afirmaţiile făcute în plen de către opoziţie care a criticat creşterile salariale pentru demnitari, ministrul aspunând că, în realitate, salariile unora dintre demnitari vor fi reduse.

„Vreau să vă spun că cei aflaţi în vârful piramidei, de exemplu miniştrii, preşedintele României, conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului scad”, a spus ministrul Muncii.

PMP: Să crească salariile în Sănătate şi Educaţie din 1 iulie şi ale aleşilor din 2018

La rândul lor, cei de la PMP au spus că nu este corect ca salariile parlamentarilor să fie majorate de luna viitoare, în vreme ce cele ale profesorilor şi medicilor să fie amânate pentru anul viitor. 

„N-aţi vrea să majoraţi salariile parlamentarilor începând cu 2022 şi salariile profesorilor de la 1 iulie 2017?”, i-a întrebat deputatul Robert Turcescu pe colegii săi din arcul guvernamental.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri