Sari la conținut

MAE despre situația din Catalonia: România reafirmă sprijinul pentru suveranitatea Spaniei

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) regretă incidentele de duminică, generate ca urmare a nerespectării ordinii constituționale a Spaniei, și reafirmă sprijinul ferm al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale acestei țări, informează un comunicat transmis Agerpres.

Protests In Madrid As Catalonian Votes In Referendum

Foto: Guliver/GettyImages

MAE arată că Spania este „un aliat important și partener strategic al țării noastre, relație reflectată atât la nivel bilateral, cât și în cadrul UE și la nivel internațional”.

Ministerul român de Externe mai subliniază că legitimitatea oricărui proces sau a oricărei acțiuni care ține de ordinea internă a unui stat rezidă în deplina sa conformitate cu Legea fundamentală, respectiv cu ordinea de drept din statul respectiv.

În acest context, MAE reiterează poziția consecventă a României în favoarea respectării dreptului internațional, care nu permite modificări teritoriale survenite fără acordul statului implicat.

Premierul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a proclamat duminică seara victoria secesioniștilor la referendumul privind independența față de Spania, informează DPA. Autoritățile de la Barcelona au anunțat că au votat 2,26 milioane din cei 5,34 milioane de alegători, iar 90% din voturi au fost pentru secesiune, precizează Reuters.

Comisia Europeană a îndemnat luni Guvernul spaniol și pe secesioniștii catalani să treacă rapid de la confruntare la dialog și a denunțat folosirea violenței în timpul referendumului asupra independenței Cataloniei.

Potrivit estimărilor prezentate de guvernul catalan, confruntările între forțele de ordine și separatiști s-au soldat cu peste 700 de răniți.

Pe aceeași temă