Marcel Ciolacu, despre declanșarea anticipatelor: Este un abuz constituțional. Ar arunca România într-o criză politică superficială

Data publicării:
președintele psd, marcel ciolacu
Foto: INQUAM Photos/George Călin

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, la Brăila, că PSD nu susține organizarea alegerilor anticipate și a criticat intenția președintelui și a premierului de declanșare a anticipatelor. Ciolacu spune că un astfel de demers „ar arunca România într-o criză politică superficială.

„De ce se forțăm niște alegeri anticipate când anul acesta avem alegeri la termen? Pentru că ni se pare nouă că stăm mai bine în sondaje? Este un abuz democratic”, a declarat Ciolacu.

Președintele interimar al PSD susține că o demisie a premierului Ludovic Orban pentru declanșarea anticipatelor ar fi o „greșeală politică”.

„O demisie a domnului Orban ar însemnă o greșeală politică față de români și aruncarea României într-o criză politică superficială. Cine o va face trebuie să își asume cum și PSD și-a asumat greșeala când și-a demis propriul guvern”

Marcel Ciolacu nu crede însă că vor fi declanșate alegerile anticipate.

„Nu cred că vor fi anticipate. Nu este o criză politică în România. Avem un președinte nou ales, un guvern minoritar, au mai fost guverne minoritare, avem un parlament funcțional. Nu văd unde e criza. Încep să nu înțeleg cine își asumă declanșarea unei crize politice în România”, a mai spus Ciolacu.

Mihai Tudose, despre o demisie a lui Orban: Ți-ai luat pastilele?

Eventuala declanșare a alegerilor anticipate a fost comentată și de Mihai Tudose, proaspăt reîntors în PSD. Europarlamentarul plecat de la Pro România a vorbit despre scenariul în care se poate ajunge la anticipate.

„Să ne imaginăm un scenariu. Orban își dă demisia mâine. A doua zi toate partidele sunt chemate la domnul președinte. El are două variante să spună noi nu mai vrem la guvernare și atunci PSD să spună noi vrem, și trebuie să dea mandat. Pentru că nu poate să dea mandat doar PNL-ului. Varianta a doua, să nu îl mai pună pe Ludovic, eventual să o pună pe Turcan, sau să vină tot Orban după ce și-a dat demisa, și atunci i-as spune să își ia pastilele, tocmai ți-ai dat demisia”, a declarat Tudose. 

Fostul premier este de părere că forțarea anticipatelor este o încercare a președintelui de a scăpa de Ludovic Orban.

„Problema este că și-a luat un câine mic, și în două luni s-a făcut mare și acum îl mușcă”, a mai spus Tudose.

Ludovic Orban a anunțat, vineri, după o întâlnire de o oră cu președintele Klaus Iohannis că au decis împreună să declanșeze procedurile pentru organizarea de alegeri anticipate. „O spun clar, președintele României și cu mine am hotărât că cel mai bine pentru România este să declanșăm alegeri anticipate”, a spus premierul. 

Acesta a precizat că a fost desemnat un grup de lucru care se va ocupa de negocieri cu partidele pentru a întruni sprijin pentru procedura de declanașare a alagerilor anticipate. 

PSD vrea din nou la guvernare

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu susține că în următoarea sesiune parlamentară, PSD va depune o moțiune de cenzură, în urma căreia, daca se va contura o nouă majoritate, partidul pe care îl conduce ar putea intra din nou la guvernare.

„Sper să găsim tema și mai ales sper ca formațiunile care au dat votul de învestitură să realizeze greșeala pe care au făcut-o și să vină alături de noi. Dacă moțiunea trece pașii constituționali sunt consultările cu președintele și posibilitatea creării unei noi majorități, lucru pe care noi nu îl excludem. Președintele trebuie să ia act de o nouă majoritate și să desemneze un nou premier din această majoritate”, a declarat, la Brăila, Marcel Ciolacu.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri