Mesajul lui Dacian Cioloş pentru protestatari

Data publicării:
161208_dacdaciian_ciolos_08_inquam_octav_ganea__ILUSTRATIE_CIOLOS_15_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Dacă mitingul diasporei reprezintă un mesaj adresat guvernanţilor, "ce-ar fi ca tot acest miting să se transforme într-un mesaj pe care diaspora îl adresează societăţii româneşti", a scris fostul premier Dacian Cioloş pe pagina de Facebook, adăugând că cei care ne conduc astăzi nu sunt "cauza" problemelor, ci "efectul" a ceea ce românii nu au făcut bine. 

161208_dacdaciian_ciolos_08_inquam_octav_ganea__ILUSTRATIE_CIOLOS_15_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam/Octav Ganea

"Dacă acest miting e un mesaj adresat de diaspora guvernanţilor, ce-ar fi ca tot acest miting să se transforme într-un mesaj pe care diaspora îl adresează societăţii româneşti? Cei care ne conduc azi nu sunt <<cauza>> a ceea ce nu merge bine în ţară, ci mai degrabă <<efectul>> a ceea ce noi, poate, nu am făcut bine”, a scris Dacian Cioloş pe contul său de Facebook.

Cioloş spune că, dacă vrem să fim parte a soluţiei, trebuie să învăţăm să ne adresăm unii altora, iar dacă învăţăm cum să vorbim unii cu alţii, atunci poate “mai avem o şansă să ne facem bine cu propriile noastre leacuri“.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

“Dacă vrem să fim parte a soluţiei, haideţi să învăţăm cât mai bine să ne adresăm unii altora, în societatea românească. Să nu ne mai limităm la a ne bate cu umbra ignoranţei şi poate a indiferenţei noastre (pentru că asta sunt cei care au pus mâna pe conducerea guvernului acum: o umbră, o reflexie), ci să atacăm cauza. Dacă reînvăţăm să ne vorbim unii altora, aşa cum am făcut-o în iarna lui 2014 de exemplu, fără a mai aştepta momentele-cheie pentru a o face, fără să ne fi ajuns cuţitul la os, poate că mai avem o şansă să ne facem bine cu propriile noastre <<leacuri>>“, a mai scris fostul premier.

Dacian Cioloş vorbeşte despre câţiva profesori şi cercetători români de la Oxford care duc elevi din licee din România peste vară în Marea Britanie şi le predau cursuri ca pentru orice student admis la colegiile din campus, astfel “le deschid mintea, îi ajută să aplice apoi dacă doresc la cele mai mari universităţi ale lumii, le dau o şansă la o educaţie de elită”.

“Având în minte acest exemplu, vă propun ca fiecare comunitate din diaspora care se va constitui sau se va consolida după această adunare să ia în grijă o comunitate rămasă acasă - o comunitate dintr-un sat, o comunitate de tineri, de ţărani mici producători, de pensionari, de bolnavi, de elevi dintr-un liceu - şi să o ajute să-şi ia în mâini propriul destin colectiv, aşa cum voi, cei plecaţi în afară, aţi făcut-o individual şi acum o faceţi colectiv, inclusiv prin această întâlnire. Poate, în felul acesta, facem mai mult decât să dăm un semnal într-un moment dat şi într-un loc dat: poate, aşa declanşăm un proces. Acela de revenire la normalitate”, a mai explicat acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri