Ministrul Apărării, revocat de președinte

Data publicării:
tutuianu

Preşedintele a semnat decretul de revocare din funcţie a ministrului Apărării, precum şi pe cel prin care vicepremierul Marcel Ciolacu preia interimar portofoliul. Asta, în timp ce la Guvern se discută împărţirea banilor inclusiv pentru Ministerul Apărării zguduit de scandalul salariilor. El a demisionat ieri după ce au apărut informaţii că nu mai sunt fonduri pentru salariile militarilor. Ulterior, şi Adrian Ţuţuianu, şi premierul Tudose au spus că de fapt nu sunt probleme cu soldele şi că a fost vorba doar despre o eroare de comunicare: de fapt se aşteptau bani de la guvern pentru completarea bugetului, cum se întâmplă în fiecare an.

Premierul Mihai Tudose a povestit la un post de televiziune cum a aflat vestea despre problemele financiare de la Ministerul Apărării.

Mihai Tudose: Eram cu vicepremierul și cu Dragnea la masă. Am aflat că există această alertă în România, că nu mai sunt bani pentru Apărare. Prima dată l-am sunat pe ministrul de Finanțe, care și el era şocat. Apoi l-am sunat și pe ministrul Apărării. Am zis, ce-i asta? Știți că nu e așa, dar cineva a greșit într-o comunicare. Înțeleg că de vineri se tot cocea așa ceva. l-am rugat pe miniștri să vină să-mi explice, i-am solicitat demisia.

Ministrul Apărării Adrian Ţuţuianu a declarat, marţi, după o întâlnire cu prim-ministrul Mihai Tudose pe tema salariilor militarilor, că şi-a lăsat demisia pe masa acestuia. Ulterior, premierul Mihai Tudose a anunţat că a acceptat demisia lui Adrian Ţuţuianu şi că a propus ca interimatul la MApN să fie asigurat de către vicepremierul Marcel Ciolacu, urmând să aibă loc consultări în PSD şi în coaliţie pentru nominalizarea pentru postul de ministru al Apărării. Surse oficiale au declarat pentru News.ro că preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu premierul Mihai Tudose despre situaţia de la MApN. Premierul a precizat, marţi, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că Ministerul de Finanţe a spus că alocaţia de hrană pentru militari nu ar trebui plătită în prima jumătate a lunii, ci la final, iar unii au înţeles altceva.

Premierul a subliniat că „nu este o criză”, iar „în câteva ore o să fie alt ministru”, respectiv Marcel Ciolacu pentru asigurarea interimatului.

În privinţa nominalizării pentru funcţia de ministru al Apărării, Mihai Tudose a declarat: „Întâi ne consultăm în partid, stabilim o propunere. E decizie politică, ne întâlnim în partid, în alianţă şi apoi vom face o propunere”.

Şeful Executivului a subliniat că „sunt bani pentru salarii”.

„Cineva de acolo (MApN - n.r.) a avut imaginaţie”, a susţinut Tudose, spunând că Ţuţuianu a demisionat pentru că „era la el în curte”.

Întrebat când va fi un nou ministru al Apărării, premierul a răspuns: „Ministru al Apărării cu jurământ la Palatul Cotroceni, în maximum 45 de zile. Poate într-o săptămână”.

„Sunt bani în toate ministerele, vom avea rectificare pozitivă într-o săptămână”, a mai declarat premierul.

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au anunţat, marţi, că salariile angajaţilor se vor plăti eşalonat în această lună, având în vedere că nu s-a făcut rectificarea bugetară. Soldele şi salariile nete, fără contribuţii şi impozit, vor fi achitate în data de 15 septembrie, iar banii de chirii, normă de hrană şi alte drepturi salariale vor fi acordaţi „în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară”, scrie News.ro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de reprezentanţii MApN, drepturile salariale ale angajaţilor vor fi plătite eşalonat în această lună.

Astfel, „în scopul abordării prudenţiale a execuţiei bugetare, în condiţiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017”, Direcţia financiar-contabilă a decis că, în data de 15 septembrie, vor fi plătite sumele aferente soldelor şi salariilor nete, fără contribuţiile individuale şi impozit. La aceeaşi dată vor fi achitate diurnele în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe.

Între 21 şi 25 septembrie vor fi plătite contribuţiile angajatorului şi ale angajatului, dar şi impozitul pe venit.

Celelalte drepturi salariale - normă de hrană, chirii etc - vor fi plătite „în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri