Ministrul Economiei, despre companiile pe care și le dorește în subordine: Erau aceleași și înainte de fuziunea cu Ministerul Energiei

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, este fotografiat purtand masca de protectie la o sedinta de guvern
Ministrul Economiei, Claudiu Năsui. Foto: gov.ro

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a spus că motivul pentru care își dorește anumite companii în subordine este acela că dorește revenirea la vechea organizare, de dinainte de fuziunea ministerelor Economiei și Energiei.

„Înțelegerea noastră a fost în momentul formării guvernului că fiecare minister vine cu ce-a avut înainte să fie fuzionat. Vă puteți uita în Hotărârile de Guvern care organizau ministerele înainte, ce era, unde și o să vedeți că alele companii, dacă sunt cele le care mă gândesc eu, erau ale Economiei”, a spus Claudiu Năsui.

El a mai spus că „este o schimbare a unei înțelegeri și ca orice schimbare a unei înțelegeri trebuie luată de comun acord cu toți membrii Coaliției”.

Liderii celor trei partide din Coaliția de guvernare s-au reunit la această oră într-o nouă ședință tensionată, iar unul dintre marile subiecte îl reprezintă conflictul dintre fostul ministru al Economiei, Virgil Popescu, și actualul ministru, Claudiu Năsui, care nu au reușit nici după o lună și jumătate să despartă, legal, ministerul Economiei de ministerul Energiei.

Hotnews a dezvăluit că USR și PNL nu se înțeleg pe împărțirea unor companii, deși OUG 212/2020 este clară în ceea ce privește domeniile de care trebuie să se ocupe noile ministere. Așa au ajuns în dezbatere publică proiecte de înființare și organizare a celor două instituții, în anexe fiind trecute, și la un minister, și la celălalt, aceleași cinci entități.

Ordonanța de Urgență prevede că se înființează Ministerul Energiei prin preluarea activităților, personalului aferent și patrimoniului corespunzător din domeniul energiei de la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Printre altele, are atribuții în domeniul nuclear civil al gestionării deșeurilor radioactive și al managementului apei grele și în domeniul întreținerii și verificărilor tehnice periodice ale echipamentelor energetice.

Astfel, Ministerul Energiei este îndreptățit, prin acest act normativ, să preia ISCIR, CNCIR, Agenția Nucleară și Societatea Radioactiv Mineral Măgurele. Însă, aceste companii sunt dorite și de Ministerul Economiei, fiind trecute pe lista cu unitățile sale din subordine. O altă companie care se află pe lista ambelor ministere este Conversmin, care are ca activitate conservarea minelor și carierelor, aceasta fiind, însă, mai potrivită pentru Ministerul Economiei, au scris jurnaliștii de la Hotnews. 

De altfel, Virgil Popescu a recunoscut, într-o emisiune la Digi24, că nu se înțelege cu Năsui, pe care l-a acuzat de lipsă de colegialitate. „În general anunță public și după aia vorbim. Cred că ar fi mai bine să discutăm înainte, pentru că aceste lucruri le-aș putea spune direct și aș stinge din fașă acest lucru”, a spus Virgil Popescu. 

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri