Ministrul Mediului: România nu a susţinut directiva europeană de reducere a emisiilor de metan pentru că ar fi dezavantajat fermierii

Data publicării:
Barna Tanczos, ministrul Mediului, susține o declarație de presă la București, pe 4 octombrie 2022.
Barna Tanczos, ministrul Mediului. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

România nu a susţinut propunerea de directivă europeană de reducere la scară largă a emisiilor de metan şi amoniac pentru că ar aduce fermierilor mai multe restricţii şi le-ar impune o povară administrativă şi financiară mai mare, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos, informează Agerpres.

"România nu a susţinut propunerea de directivă de la Bruxelles care ar fi dezavantajat fermierii. În forma sa iniţială, propunerea de directivă ar fi adus fermierilor mai multe restricţii, ceea ce le-ar fi impus o povară suplimentară, administrativă şi financiară în procesul de reducere la scară largă a emisiilor de metan şi amoniac. Deşi în perioada trecută am înaintat multe propuneri de modificare a directivei, dintre care unele au fost incluse în noua versiune, având în vedere că propunerea de directivă modificată conţinea şi prevederi discutabile împotriva fermierilor, România s-a abţinut de la vot şi nu am votat propunerea, deşi aceasta a fost adoptată cu sprijinul majorităţii statelor membre", a transmis ministrul pe pagina sa de Facebook.

Propunerea de directivă prevede reducerea emisiilor de metan și amoniac și la fermele de vaci, fie prin limitarea numărului de animale, fie prin introducerea de tehnologii inovatoare.

Printre amendamentele incluse în textul votat de către majoritatea statelor-membre UE, România a reuşit să introducă prevederea conform căreia perioada de tranziţie verde pentru fermele mari să fie amânată până în anul 2029, iar tehnologiile inovatoare să fie folosite doar la fermele cu peste 600 de vaci.

"O altă modificare importantă şi foarte utilă este aceea că, în timpul lucrărilor pregătitoare, a fost posibilă excluderea fermelor extensive din reglementări", a declarat ministrul.

Acesta a adăugat că negocierile ulterioare cu privire la textul Directivei propuse vor începe în procedura legislativă al Uniunii Europene, între Parlamentul European, Consiliul UE şi Comisia Europeană.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri