Ministrul pentru IMM-uri, acuzat de evaziune fiscală

Data actualizării: Data publicării:
Radu Oprea Facebook

Senatorul PSD de Prahova Radu Oprea, desemnat de conducerea PSD pentru a prelua de la Ilan Laufer portofoliul pentru Mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, a fost trimis în judecată, în ianuarie 2016, de procurorii Parchetului General, sub acuzația de evaziune fiscală și spălare de bani. Dosarul a fost restituit procurorilor și, de atunci, nu se mai știe ceva despre el.

Radu Oprea Facebook
Sursă foto: Facebook

În dosarul deschis de Parchetul General, Oprea era vizat alături de partenerul său de afaceri, Mihail Ștefănescu, și de firmele SC Icim SA și SC Urban Electric SRL. Prin rechizitoriul nr. 278/P/2014 din data de 04 ianuarie 2016, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie a decis trimiterea în judecată sub acuzațiile de evaziune fiscală și spălare de bani.

„În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: Inculpaţii Oprea Radu Ştefan (în prezent senator) şi Ştefănescu Mihail, în calitate de administratori de drept ai inculpatelor S.C. URBAN ELECTRIC S.R.L. şi S.C. ICIM S.A., au ajutat societăţile comerciale S.C. M. S.R.L. şi S.C. SSWA S.R.L. şi pe reprezentanţii legali şi/sau de fapt ai acestora să deruleze şi să înregistreze operaţiuni comerciale nereale, prin punerea la dispoziţie de contracte de prestări servicii şi lucrări fictive şi emiterea de facturi, în baza cărora s-au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale fictive, ce au avut ca rezultat denaturarea obligaţiilor fiscale către stat”, susțineau procurorii la momentul trimiterii în judecată.

„Totodată, inculpaţii Oprea Radu Ştefan (până în momentul începerii mandatului de senator) şi Ştefănescu Mihail, în aceleaşi calităţi, au dispus şi dirijat transferul de sume de bani, cunoscând că ele provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, rezultat al încheierii unor contracte de lucrări şi prestări servicii care au permis înregistrarea în contabilitate a unor operaţiuni comerciale fictive, sume transferate din conturile societăţilor comerciale pe care le administrau în conturile unor societăţi cu comportament cu comportament tip «fantomă» cu care doar au simulat operaţiuni comerciale, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestora”, mai scria în comunicatul Parchetului General.

Prejudiciul estimat în dosar era de 223.631 lei.

La al patrulea termen de judecată, în martie 2016, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis restituirea cauzei la procuror. Decizia a fost contestată de Parchet, dar în mai 2016, contestația procurorilor a fost respinsă.

Asemenea colegului Dănuț Andrușcă, Radu Oprea, fost prefect de Prahova și vicepreședinte al PSD Prahova, ar fi derulat contracte cu statul prin firmele controlate de el. Una dintre ele, Urban Electric SRL ar fi obținut, potrivit unei centralizări realizate pe baza datelor din SEAP, cinci contracte cu statul, în valoare totală de aproape 5 milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri