Video Orban nu crede că declarațiile lui Iohannis despre Cîțu îi aparțin președintelui: Nu cred că președintele poate exprima vreo preferință

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis si ludovic orban
Ludovic Orban și Klaus Iohannis. Foto: INQUAM Photos/George Calin

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, și candidat pentru un nou mandat la șefia PNL, a reacționat, miercuri, la Digi24, la mesajele de susținere ale președintelui Klaus Iohannis pentru contracandidatul său la Congresul liberalilor, premierul Florin Cîțu. Orban spune că nu crede că declarațiile șefului statului de la New York sunt într-adevăr acestea, pentru că președintele României nu îşi permite să fie partizan într-o competiţie care are loc în interiorul unui partid politic, indiferent despre ce partid este vorba, acest lucru fiind neconstituțional și imoral.

„Acestea nu sunt declarațiile președintelui României. Acolo a avut loc o întâlnire informală cu jurnaliștii. Întâlnirile informale nu dau știri și nici citate, e o regulă nescrisă. Nu pot să fiu convins că ceea ce este prezentat ca și citat este ceea ce a spus președintele Iohannis. Mi se pare ciudat că aceeași știre este dată peste tot”, a declarat Ludovic Orban, la Digi24.

Întrebat de ce Palatul Cotroceni nu a negat acest informații dacă este nu corespund cu ceea ce a declarat președintele, Orban a răspuns: „Palatul Cotroceni a tăcut, dar întâlnirile informale cu jurnaliști nu generează știri și citate. Sigur, pentru că nu a fost dezmințită, indică accept de prezentare în spațiul public, dar n-am garanția că aceste lucruri sunt reale și nu vreau să comentez astfel de lucruri.

„Eu știu că președintele Iohannis a declarat, în două rânduri, că nu intervine în procedurile interne de alegeri ale unui partid politic, întrebat pe cine susține a spus pe cine susține alegerile. Acestea au fost declarațiile publice asumate de președintele României.

Despre prezența președintelui Klaus Iohannis la Congresul PNL din 25 septembrie 2021, președintele PNL a amintit că a mai fost prezent și la alte evenimente ale PNL și este bine-venit.

Întrebat de ce nu l-a sunat pe președintele Iohannis pentru a-l întreba despre declarațiile care auapărut miercuri dimineață în spațiul public, privitor la susținerea premierului Cîțu în lupta internă din PNL, Orban a spus că nu a făcut-o pentru că șeful statului se află în SUA.

„Președintele României nu poate să își permită să fie partizan într-o competiție care are loc în interiorul unui partid politic, indiferent de partid. (...) Preşedintele României nu poate constituţional şi sunt convins că nici moral să manifeste parti-pris pentru un candidat sau altul. Acum nu ştiu cel puţin în poziţiile publice pe care le ia ca preşedinte al României, asta chiar excede Constituţia şi mai ales poate să creeze o problemă în PNL. Dacă este ales un candidat care este sprijinit de preşedinte toată lumea o să zică că preşedintele României a impus preşedintele, dacă nu este ales candidatul sprijinit de preşedintele României se poate crea percepţia că între PNL şi preşedintele României a apărut o fractură”, a afirmat Orban.

El a precizat că este convins că preşedintele României nu se va manifesta public pentru unul dintre candidaţii intraţi în cursa pentru preşedinţia PNL.

„Ori aici îl cunosc bine pe preşedinte, sunt convins că nu manifestă public niciun fel de parti-pris în această competiţie pentru că dacă ar face-o în mod evident această poziţionate, pe lângă faptul că ar fi în afara prevederilor constituţionale, dar ar genera efecte profund nocive atât în interiorul PNL, cât şi în opinia publică”, a explicat Orban.

Președintele Klaus Iohannis a anunţat că va participa, sâmbătă, la Congresul PNL în care se alege preşedintele formaţiunii. Acesta și-a exprimat susținerea pentru Florin Cîțu la șefia partidului și continuarea acestuia ca premier. Totodată, șeful statului a spus că discută cu președintele PNL, Ludovic Orban, „dar cine mai înţelege reacţiile lui”?

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri