PNL anunță că va ataca la CCR legea bugetului: PSD a dat foc României. Într-o singură ședință a angajat cheltuieli de 6,5% din PIB

Data actualizării: Data publicării:
liderul deputaților PNL, Florin Roman
Liderul deputaților PNL, Florin Roman Foto: INQUAM Photos/ George Calin

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat într-un comunicat de presă că dacă legea privind rectificarea bugetară modificată de PSD va trece de votul parlamentarilor, PNL va ataca legea la Curtea Constituțională. Roman susține că prin amendamentele social democraților, printre care majorarea cu 40% a pensiilor și creșterea salariilor profesorilor, PSD „a dat foc României”, angajând cheltuieli de 65 de miliarde de lei.

„Într-o singură ședința, cea reunită a comisiilor de buget-finanțe, din Camera Deputaților și Senat, un PSD ilegitim, dar încă numeros, a angajat cheltuieli în valoare de circa 65 miliarde de lei, adică aproximativ 6,5% din PIB-ul național. (...) Tunul pe care PSD îl dă României lovește în siguranța fiecărui cetățean, pentru că azi PSD a dat foc României. Consecințele se vor vedea curând în evaluările agențiilor de rating. PNL va ataca la CCR toate proiectele cu impact bugetar, fără sursă de finanțare, care pun în pericol stabilitatea economică a României. PSD, numele tău este iresponsabilitate!”, susține liderul deputaților PNL.

Roman a explicat și motivul pentru care liberalii au lipsit din comisiile în care PSD a modificat legea bugetului de stat.

„Toate celelalte partide parlamentare (PNL, USR, UDMR, Pro România și minorități naționale) au boicotat spectacolul sinistru pus în scena de Marcel Ciolacu și compania. După eșecul moțiunii de cenzură, este a doua oară în doar o luna de zile, când PSD devine nefrecventabil pentru întreg Parlamentul.  PSD nu ar fi putut obține cele 20 de voturi necesare unui raport de adoptare, fără “votul de aur” al proaspătului om de stânga, Varujan Vosganian”, a precizat Florin Roman.

Ce modificări a introdus PSD în lege

Parlamentarii din comisiile reunite de buget finanțe au votat miercuri pentru majorarea pensiilor cu 40%. Au fost 20 de voturi pentru și un singur vot împotrivă, cel al deputatului USR, Claudiu Năsui. 

De asemenea, a fost abrogat amendamentul prin care creșterea salariilor profesorilor este amânată până în 2021. Și în cazul acestui amendament, dacă legea trece de votul din plen, programat săptămâna viitoare, intră în vigoare legea care prevede majorarea salariilor profesorilor de la 1 septembrie 2020.

O altă modificare la legea bugetului de stat este alocarea unei sume de 400 de milioane de lei pentru programul Start Up Nation.

Nu în ultimul rând, în comisii au fost crescute cu 1,5 miliarde de lei sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2020 pentru finanțarea cheltuielilor bugetelor locale. Astfel, cuantumul prevăzut de guvern la 2,1 miliarde a fost majorat la 3,6 miliarde de lei.

Deputaţii şi senatorii au mai suplimentat bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte cu 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, sursa de finanţare fiind Fondul de rezervă al Guvernului.

Printr-un alt amendament adoptat, comisiile au alocat suplimentar 5,635 milioane de lei, în bugetul Camerei Deputaţilor, pentru a achiziţiona echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, la schimbarea legislaturii.

Parlamentarii au alocat, de asemenea, o sumă suplimentară de 67 milioane de lei pentru Ministerul Agriculturii, destinată finanţării Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.

Toate amendamentele adoptate au fost propuse de PSD.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri