PNL va cere invalidarea mandatului de deputat obținut de Liviu Dragnea

Data publicării:
raluca_turcan_fb

PNL vrea să ceară marţi comisiei de validare a Camerei Deputaţilor ca mandatul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, să fie invalidat. Liberalii invocă un articol din regulamentul Camerei care face referire la fraude electorale condamnate definitiv.

raluca turcan fb-1

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat că liberalii vor vota pentru invalidarea mandatului de deputat al liderului PSD Liviu Dragnea, precizând că, dacă va fi necesar, PNL va sesiza Curtea Constituţională, relatează News.ro.

Raluca Turcan spune că există un precedent, când, pentru fapte similare, pentru care nu fusese emisă o sentinţă judecătorească la acel moment, în 2004, toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei în cauză.

Președintele interimar al PNL se referă probabil la cazul lui Brîndușel Nichitean, care candidase la alegerile din 28 noiembrie 2004 pe listele Alianței Dreptate și Adevăr și obținuse un mandat de senator de Suceava. Mandatul a fost însă invalidat, la propunerea Comisiei de validare, pentru că pe numele politicianului fusese demarat un dosar penal. Brânduşel Nichitean, fost membru PNL și PDL, a fost prins că a votat de cinci ori la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2004.

Dacă demersul liberalilor în privința lui Liviu Dragnea nu va avea succes în Parlament, ei au în vedere și o eventuală sesizare a Curții Constituționale.

„În cazul în care PSD va avea câştig de cauză la vot, luăm în calcul sesizarea Curţii Constituţionale. Nu putem ceda în faţa acestui obicei al PSD de a considera că legile aflate în vigoare sunt, pentru liderii acestui partid, facultative”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ales deputat de Teleorman, ar putea rămâne în afara Parlamentului, deoarece Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă respectivul a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni legate de derularea procesului electoral.

„Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat (…) în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral”, se arată în articolul 7, alineatul (3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Liviu Dragnea a fost condamnat cu suspendare pentru fraudarea referendumului privind demiterea lui Traian Băsescu din 2012.

Social-democraţii susţin însă că acest articol se referă doar la condamnările pe fapte comise în ultimul proces electoral.

„Dacă cineva venea în faţa instanţei şi motiva că s-au dat cadouri, că s-au făcut presiuni, că într-un fel sau altul mandatul pe care l-a obţinut un deputat a fost prin fraudă, clar se poate contesta, dar aici liberalii se vor face de râs pentru că trebuie să citim Regulamentul de la articolul 1 până la articolul 7. Aici se discută de întreaga procedură”, a declarat la Digi24 social-democratul Florin Iordache, președintele Camerei Deputaților.

„Atât preşedintele României, cât şi preşedintele BEC au spus foarte clar că aceste alegeri s-au desfăşurat fără fraude electorale. Părerea mea e că sunt în criză de idei şi încearcă să-şi ascundă propria neputinţă prin astfel de discursuri. Fără îndoială, n-au sorţi de izbândă, pentru că logica comisiei de validare e dacă mandatul respectiv s-a obţinut prin fraudă”, a comentat Florin Iordache.

Citiți și: 
Cum interpretează un lider PSD legea care ar bloca validarea lui Dragnea ca deputat

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri