Politico: Dezinformarea din România duce la creșterea cazurilor de COVID-19. Teoriile conspirației, alimentate de propaganda rusă

Data actualizării: Data publicării:
protest coronavirus_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

În România, teoriile conspirației despre coronavirus costă vieți. Creșterea alarmantă a cazurilor noi de COVID-19 este alimentată de o campanie de dezinformare în care este implicată și propaganda rusă, se arată într-o analiză făcută de Politico.

În întreaga Europă, țările se confruntă cu o creștere a infecțiilor, deoarece, treptat, au fost relaxate măsurile de restricție, însă în România creșterea cazurilor este alimentată și de dezinformare și de fake-news. Unele posturi naționale de televiziune au difuzat mesaje anti-vaccin și corona-sceptice semănând îndoieli cu privire la măsurile preventive în rândul populației și contribuind la creșterea numărului de infecții, scrie Politico.

„Am avut mai multe tipuri de campanii de dezinformare”, a declarat pentru Politico Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Aceste campanii variază de la articole online și postări pe rețelele sociale, până la „atacarea oricărei persoane, inclusiv oficialii care au scris public orice informație pentru a avertiza populația despre ce trebuie să facă”, a spus Arafat.

„De asemenea, au fost campanii foarte bine finanțate de unii care doreau să apară public pentru a sfida recomandările noastre, vizând tinerii, pe care îi convingeau să nu mai poarte măști”, a mai spus Arafat.

„Unii oameni au apărut în mass-media cu opinii care nu aveau bază științifică, inclusiv medici care nu sunt specializați în domeniile legate de COVID, care se opuneau împotriva unor măsuri preventive.”, Raed Arafat.

Vârful actual poate fi atribuit dezinformării „cel puțin parțial”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Toate acestea, luate împreună, au avut cu siguranță un impact asupra populației, creând confuzie și recrutând un număr de oameni care au încetat să respecte regulile, au încetat să poarte măști și au început să propage teorii ale conspirației”, a adăugat acesta.

Cum alimentează propaganda rusă campaniile de dezinformare

O parte din dezinformare are legătură cu presa de stat rusă.

„Cei care construiesc aceste campanii de dezinformare sunt actori de stat, precum și o multitudine de actori locali”, a declarat pentru Politico Corina Rebegea, director la Centrul pentru Analiza Politicii Europene. Rebegea a indicat organizația mass-media rusă Sputnik și mai multe grupări ultra-naționaliste și anti-vaccinare din România, care au promovat teorii ale conspirației despre coronavirus încă de la debutul pandemiei.

Rebegea a spus că politicienii români „joacă un joc iresponsabil” prin amplificarea și acordarea de greutate dezinformării online cu privire la coronavirus pentru a ataca guvernul.

„Mesajele care reduc la minimum efectele coronavirusului sunt preluate de politicieni și comentatori. Vedem un model caracteristic Balcanilor, în care penetrarea propagandei rusești este mai profundă”, a spus ea.

Ediția locală a site-ului rusesc Sputnik a promovat demonstrațiile stradale împotriva măsurilor de siguranță ale guvernului și a sugerat în mod repetat că efectele virusului au fost exagerate de guvern.

Organizatorul unui protest recent împotriva contramăsurilor pandemice de la București, Iosefina Pascal, este și asistentă a europarlamentarei Maria Grapini, din grupul socialist. Pascal este unul dintre cei mai prolifici susținători online ai corona-scepticismului din România, iar activitatea ei este acoperită îndeaproape și favorabil de ediția locală a Sputnik.

Purtătorul de cuvânt al Sputnik la Moscova susține într-o declarație că publicația își rezervă dreptul de a cita surse așa cum consideră că este de cuviință. „În unele articole de pe site-urile noastre web cităm experți, vorbitori etc. și opiniile lor", a scris purtătorul de cuvânt. „De asemenea, considerăm că editarea acelor opinii sau marcarea celor care nu se corelează cu mainstream-ul drept „dezinformare” este o formă de cenzură pe care o considerăm inadmisibilă”.

Adesea în România, astfel de opinii influențează politica națională. „Cel mai mare partid din România, PSD, are și cel mai mare număr de coronasceptici. PSD a folosit conturile sale oficiale de pe rețelele sociale pentru a pune sub semnul întrebării gravitatea pandemiei.”, a spus Rebegea.

Studiile arată că 41% dintre români cred că virusul este o armă biologică fabricată în SUA

O mare minoritate a populației României este susceptibilă la dezinformare atât online cât și offline, a spus Nicolae Țîbrigan, analist la Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), citând un studiu din aprilie care a arătat că 41% dintre români credeau că virusul este de fapt o armă biologică fabricată în SUA.

„În comparație cu majoritatea țărilor europene, procentul este mare, a spus expertul, dar în comparație cu statele vecine din centrul și estul europei acesta nu este excepțional. Nivelul scăzut de încredere în mass-media și în autoritățile statului face parte din motivul pentru care mai mulți români apelează la teoriile conspirației”, susține Țîbrigan.

Sondajele sugerează că persoanele predispuse să creadă că aceste teorii ale conspirației prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de COVID-19.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri