Proiect: Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei pentru 18 personalităţi

Data publicării:
foto 8 gabriela firea foto pmb
Foto: PMB

Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei urmează să fie conferit unor personalităţi din domeniul medical, cultural, militar, conform unor proiecte de hotărâre care urmează să fie dezbătute în şedinţa de miercurea viitoare a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Printre aceste proiecte se numără unul iniţiat de către consilierii municipali ALDE, care propun acordarea distincţiei veteranului de război Emil Veţeleanu, în vârstă de 101 ani, după ce acesta a fost „aproape complet ignorat” de către participanţii la manifestările organizate pe 1 Decembrie la Statuia Libertăţii din Vâlcea.

Celelalte propuneri, formulate de către primarul general Gabriela Firea, vizează acordarea titlului de cetăţean de onoare pentru solişti de muzică populară - Maria Ciobanu, Maria Dragomiroiu, Ştefania Rareş, interpreţi de muzică folk - Alexandru Ducu Bertzi şi Vasile Şeicaru şi artişti din Republica Moldova - violonistul şi dirijorul Nicolae Botgros şi compozitorul Eugen Doga.

Totodată, primarul general susţine conferirea titlului şi pentru zece personalităţi din domeniul medical: prof. univ. dr Rodica Maricela Anghel (Institutul Oncologic Bucureşti Prof. Dr. Al. Trestioreanu), conf. univ. dr. Adina Mariana Ghemigian (Institutul Clinic de Endocrinologie C.I. Parhon), prof. univ. dr. Monica Daniela Pop (Spitalul Clinic de Urgenţă Oftalmologie), prof. univ. dr. Şerban-Ion Bubenek-Turconi (Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C. C. Iliescu), prof. univ. dr. Radu Mircea Gorgan (Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni), dr. Adrian Stanciu (Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Maria Sklodowska Curie), prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel (Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş), lector univ. dr. Corneliu Toader (Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare Bucureşti), prof. univ. dr. Coriolan Emil Ulmeanu (Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu), prof. univ. dr. Dragoş Vinereanu (Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti).

În ceea ce priveşte proiectul de hotărâre iniţiat de ALDE, în referatul de aprobare se arată că Emil Veţeleanu este unul dintre militarii români care în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au luptat şi au supravieţuit la Stalingrad, în bătălia de la Cotul Donului, unde Armata română a suferit cea mai grea înfrângere din istoria sa.

„Veteranul Emil Veţeleanu, cu ocazia manifestărilor de la 1 Decembrie 2019, organizate cu ocazia depunerii de coroane la Statuia Libertăţii din Vâlcea, la care a participat, aşa cum o face în fiecare an, stând în picioare lângă alte oficialităţi, având în mâini un baston şi un steguleţ tricolor, a fost aproape complet ignorat de zeci de persoane care s-au oprit însă să salute oficialităţile de lângă veteran. Astfel de imagini nu trebuie să mai existe vreodată în România, iar locul veteranilor graţie cărora trăim astăzi într-o Românie unită este la loc de cinste, unde să fie onoraţi de noi toţi, indiferent de generaţie sau de funcţie”, se subliniază în document.

Acordarea titlului de cetăţean de onoare reprezintă o recompensă simbolică şi nu are implicaţii la bugetul local.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
Digi FM
De ce Monica Gabor nu a venit în România cu Irina Columbeanu, fiica ei. Sora ei, Ramona, a dat-o de gol...
Pro FM
Bebe Rexha, o nouă ieșire nervoasă, în timpul unui concert: „Nu te juca cu mine” Ce a scos-o din minți pe...
Film Now
Julia Roberts, fotografie inedită cu soțul ei, la aniversarea a 22 de ani de căsnicie. Fanii: „Dragostea...
Adevarul
Reacția Wizz Air, după ce zeci de români din Barcelona s-au trezit cu zborul spre casă anulat și nu au primit...
Newsweek
Berea fără alcool care te poate lăsa fără permis. Producătorul a retras-o imediat de la vânzare
Digi FM
Cât a fost darul la nunta lui Ianis Hagi. Iancu Guda, care a participat la eveniment, dezvăluiri neașteptate...
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Johnny Depp are o nouă relație, la doi ani de la procesul intentat lui Amber Heard. Cine este femeia care l-a...
UTV
Anitta a atras toate privirile intr-un bikini cu steagul Romaniei. Artista a fost surprinsa pe un yacht in...