Video Rareș Bogdan: Cu Gabriela Firea candidat, pierdem mult electorat la Nicușor Dan. Cu un candidat PNL, votanții PSD merg spre Piedone

Data actualizării: Data publicării:
nicusor dan gabriela firea cristian popescu piedone
Nicușor Dan, Gabriela Firea, Cristian Popescu Piedone. Sursa foto colaj: Inquam Photos

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat, marți, la sediul PNL, că, în sondajele efectuate să testeze opțiunile de vot pentru alegerile din Capitală, PNL are un bazin electoral de 23-24%, PSD în jur de 30% iar Nicușor Dan 28-29%. Acesta spune că 23-24% din electoratul PNL ar merge spre Nicușor Dan iar în cazul în care liberalii ar susține împreună cu PSD pe Gabriela Firea, 5-6 din 10 votanți PNL s-ar muta ca opțiune către Nicușor Dan. În situația în care PNL și PSD ar susține un candidat liberal, social-democrații ar pierde 5 din 10 votanți în favoarea lui Cristian Popescu Piedone, 4 din 10 ar opta pentru candidatul PNL iar unul din 10 s-ar duce către Nicușor Dan.

„Cum arată poza de moment a Bucureștiului, e una foarte interesantă, extrem de interesantă, poate cel mai interesant oraș al României din acest moment din punct de vedere al mișcărilor din cadrul electoratului. Am văzut electorat extrem de mobilizat și niște bazine foarte bine conturate, un bazin al PNL de 23-24%, un bazin al PSD în jur de 30%, am văzut un bazin al lui Nicușor undeva la 28-29% la București.

De asemenea, o apariție surpriză pe scenă, un meteorit, domnul Popescu, care are peste 30%, pentru că a furat puțin startul, s-a anunțat candidat, s-a victimizat.

Cert este că în acest moment, din cercetările sociologice pe care le avem, vedem că o parte din electoratul PNL, deci 23-24% este îndreptat ca opțiune spre Nicușor Dan. Deci candidatul PNL sau viitorul candidat comun trebuie să-și recupereze, să obțină integral electoratul PNL pentru a ajunge la 23-24% și apoi să rupă din electoratul Dreptei Unite, electoratul lui Nicușor.

Ce este foarte interesant este că în cazul unei candidaturi a doamnei Firea, spre exemplu, electoratul liberal se mută într-o proporție destul de mare spre Nicușor Dan, aproape 5-6 din 10 votanți se duc spre Nicușor Dan. Doamna Firea candidat ar lua de la bazinul PNL destul de puțin. Și în cazul în care este candidat PNL, din bazinul PSD, care e unul mai mare la București, 5-6 procente mai mare decât al PNL - nu e atât de disciplinat precum au crezut colegii din PSD - e un electorat care se mută într-o proporție destul de mare spre Popescu Piedone. Adică 5 din 10 votanți se duc spre Popescu Piedone rapid. Abia 4 se duc spre candidatul venit din partea PNL și unul se duce spre Nicușor Dan.

Deocamdată, nu am văzut transferurile de votanți dinspre bazinele sectoarelor. În București există 4 primari foarte foarte bine conturați cu încredere și votanți de peste 50%”, a afirmat Rareș Bogdan.

Discuții în Coaliție

Partidele din Coaliție și-au sondat electoratele pentru alegerile din acest an și, în timp ce pentru europarlamentare lista comună este aproape finalizată, discuțiile despre candidații la București sunt blocate.

Din cauza neînțelegerilor, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au luat în calcul inclusiv ca cele două partide să prezinte candidați separați pentru Primăria Capitalei.

Asta, după ce ambele partide au analizat sondajele de opinie comandate special pentru această ședință, care ar fi trebuit să le arate ce candidat comun se află mai bine plasat în opțiunile electoratului. Conform sondajului PNL, Piedone se afla în fruntea preferințelor de vot ale bucureștenilor, urmat de Nicușor Dan. În sondajele comandate pe sectoare, Sebastian Burduja ar putea să o învingă pe Clotilde Armand la Sectorul 1, iar Cristian Popescu de la PSD pe actualul primar USR.

Dacă fiecare partid își va impune candidatul, fără a se ține seama de alianța PNL-PSD, ar putea însemna că Gabriela Firea ar putea sa fie candidatul PSD împotriva lui Nicușor Dan. Social-democrații nu îl susțin oficial pe Cristian Popescu Piedone, deși acesta a avut o întâlnire cu Marcel Ciolacu pentru a discuta exact acest subiect.

Piedone spune că este hotărât să candideze la Primăria Capitalei și nu are de gând să se retragă. El a adăugat la Digi24 că Gabriela Firea nu are șanse la un nou mandat, deoarece „bucureștenii nu cred în învinși”.

Actualul primar al Sectorului 5 ar câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei, conform datelor unui sondaj de opinie comandat și publicat luni de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Edilul Bucureștiului a spus, luni seara, la Digi24, că lupta la alegerile locale se va da între el și candidatul PSD, respectiv între candidatul dreptei și cel al social-democraților. Actualul primar general este de părere că Piedone se va retrage din cursa pentru Primăria Capitalei.

Gabriela Firea susține că alegerile locale ar fi trebuit scoase din negocierile purtate la nivel de coaliție și că normal ar fi să fie candidaturi separate. "Normal era ca eu să candidez ca data trecută de la PSD. (...) Coaliția azi este, mâine poate nu mai este", a spus Firea.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri