„România competitivă”: creștere economică de 5% și 90 de măsuri prioritare

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:
Ciolos Iohannis Isarescu 1

Sursă foto: gov.ro 

O creștere sănătoasă nu se mai poate face prin politici monetare, fiscale sau salariale care încurajează consumul, ci doar prin stimularea producției oriunde în România”, se arată în documentul conceput de Guvernul Cioloș.

Pentru stimularea creșterii economice, astfel încât România să atingă în următorii patru ani ținta de 5%, actualul Executiv a identificat mai multe arii prioritare de acțiune, printre care agricultura și/sau sectoarele creative, investițiile străine, fondurile europene, piața de capital, educația și sănătatea.

Este vorba, în total, de 16 domenii, care cuprind, la rândul lor, 41 de priorități, respectiv 90 de măsuri cu orizont de realizare până în 2020. Pentru aplicarea tuturor măsurilor incluse în documentul strategic, Guvernul Cioloș estimează că efortul bugetar cumulat pe următorii cinci ani este de 16,9 miliarde euro (reprezentând circa 10,5% din PIB pentru o perioadă de cinci ani).

Autoritățile vor răspunde însă în acest fel „provocărilor curente”, precum scăderea natalității sau migrația (în cazul forței de muncă), sau reducerea substanțială a investițiilor străine post-criză (în cazul capitalului).

Stimularea producției ar urma să se facă inclusiv prin „reducerea distanțelor dintre diferitele regiuni de dezvoltare, dintre sat și oraș, dintre stat și cetățean”, prin crearea de oportunități pentru generația tânără din rural și urban prin reconectarea învățământului profesional la piața muncii.

Cât despre mediul de afaceri, guvernanții vorbesc despre „calitatea instituțiilor”, în sensul că nu doar mărimea impozitelor contează, ci și birocrația, domnia legii, „timpul și costurile cu obținerea de avize și autorizații”.

Nu în ultimul rând, Executivul susține necesitatea introducerii conceptului de Economie verde „pentru a impulsiona și accelera tranziția și în România către o economie care maximizează calitatea vieții”.

„Niciun cetățean din România nu ar trebui să fie la o distanță mai mare de 2 ore de o autostradă.” - Guvernul Cioloș, documentul „România competitivă: un proiect pentru o creștere economică sustenabilă”

Documentul prezentat azi de Guvernul Cioloș va fi în dezbatere publică până în septembrie, urmând să îmbrace forma unui acord politic privind strategia de competitivitate a României. Potrivit actualului Executiv, „acest exercițiu de consensualizare și de asumare a rezultatelor sesiunilor de consultare publică va constitui un test de maturitate pentru clasa politică și pentru întreaga societate românească”.

Domenii și măsuri

Educația: reducerea distanței dintre cerere și ofertă prin crearea cadrului legislativ și normativ optim pentru învățământul profesional dual.

Sănătatea: îmbunătățirea actului medical, prevenția, concentrarea pe bolile cu rată de mortalitate ridicată și reducerea mortalității infantile.

Natalitatea: îmbunătățirea serviciilor publice destinate creșterii copilului și stimularea angajatorilor în vederea înființării de grădinițe și creșe pentru copiii salariaților.

Diaspora: promovarea migrației de întoarcere, canalizarea remiterilor de bani către economisire și investiții, respectiv flexibilizarea procesului de admisie pentru cetățenii din state terțe, în vederea atragerii de personal înalt calificat în domeniile de activitate în care România duce lipsă de forță de muncă.

Agricultura: dezvoltarea sistemului de irigații, creșterea structurilor asociative în rândul fermierilor, revigorarea învățământului agricol, stimularea sectoarele de nișă precum agricultura ecologică.

Energia: creşterea eficienței energetice și minimizarea pierderilor.

Piața de capital: simplificarea procedurilor de înregistrare fiscală pentru investitorii străini, creșterea gradului de conștientizare pentru companiile cu capital românesc a beneficiilor adoptării standardelor de guvernanță corporativă și accelerarea privatizarilor întreprinderilor de stat.

Documentul integral lansat astăzi în dezbatere publică poate fi citit AICI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri