Scandal în Senat, după ce USR a cerut un moment de reculegere pentru Călin Fărcaș

Data actualizării: Data publicării:
presada senat

Un nou scandal după votarea modificărilor la Codul penal în Senat. S-a întâmplat când USR a cerut un moment de reculegere pentru Călin Fărcaș, tânărul din Brașov care a murit pentru că nu a putut beneficia de un transplant pulmonar, deși strânsese bani.

„Vă propun un moment de reculegere în memoria tânărului Călin Farcaş, în vârstă de 29 de ani, care s-a stins aseară pentru că nu a putut beneficia de un transplant de plămâni. Şi asta deoarece acest Guvern nu a reînnoit acordul cu Eurotransplant. Îi suntem datori acestui tânăr. Aşa că vă rog să păstrăm un moment de reculegere în memoria lui”, a spus senatorul USR Florina Presadă.

După momentul de reculegere, ea a început să îşi motiveze votul „împotrivă” dat pe modificările la Codul penal, adoptate de Senat: „Ne-aţi convocat aici, în sesiune extraordinară, ca să trecem nişte legi pentru infractori, în timp ce aseară s-a stins din viaţă un tânăr de vârstă de 29 de ani şi pentru care Guvernul României nu a făcut nimic”.

Microfonul i-a fost întrerupt de preşedintele de şedinţă, senatorul Adrian Ţuţuianu, iar Florina Presadă şi-a continuat motivarea votului la o portavoce.

Florin Bodog, fost ministru al Sănătăţii, a intervenit şi a precizat că România are un protocol valabil cu Eurotransplant şi şi-a rugat colegii „să nu mai mintă în plenul Senatului”.

Codul Penal, modificat de Comisia specială pentru legislaţie, a fost votat astăzi în plenul Senatului. Reprezentanţii Puterii şi-au propus ca până la sfârşitul săptămânii, proiectul să treacă şi de Camera Deputaţilor. Deşi Florin Iordache susţine că redefinirea abuzului în serviciu nu a fost o miză pentru PSD şi ALDE, cele mai multe discuţii din comisie s-au purtat în jurul acestei teme. În noua sa variantă, infracţiunea s-ar aplica doar celor care comit fapte în interesul propriu sau al rudelor. Pragul prejudiciul a fost stabilit la nivelul salariului minim pe economie: 1.900 de lei.

Au fost 74 de voturi pentru, 28 împotrivă și nouă abțineri. Acum, Codul penal urmează să ajungă la vot în Camera Deputaților, care este cameră decizională.

A fost scandal în Senat și înaintea votului. Senatorii PNL, USR şi PMP au părăsit marţi sala de şedinţă a plenului Senatului pentru a nu fi asigurat cvorumul.

Ulterior, senatorii UDMR s-au alăturat şedinţei de plen, astfel că este asigurat cvorumul pentru continuarea lucrărilor. La ultimul apel în plen erau prezenţi 73 de senatori.

Opoziţia s-a alăturat şedinţei, iar USR a afişat în faţa prezidiului bannerul cu mesajul „Fără penali”.

Iniţial, bannerul fusese afişat la ieşirea din sală.

Surse: Digi24, Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri