Exclusiv Scandal PSD-PNL-AUR în Parlament: „Credeți că alte partide nu sunt în stare să aducă gealați și să sară la gâtul celorlalți?”

Cristian Șuțu Data actualizării: Data publicării:
Conducerea Parlamentului ar vrea să închidă balcoanele sălii de ședință, acolo unde stau invitații, pe motiv că sunt prea mulți elevi care își fac selfiuri de acolo și pot cădea.
Președintele AUR, George Simion. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Discuție uluitoare în ședința conducerii Parlamentului, care a analizat recent posibilitatea interzicerii accesului invitaților la ședințe. Controversa a plecat de la scandalul provocat luna trecută de parlamentarii AUR la o ședință a Comisiei de muncă. Reprezentații Puterii au sugerat că liderul AUR George Simion ar fi un derbedeu și l-au comparat cu Hitler, iar reprezentantul PNL a sugerat că derbedeii sunt de obicei luați de jandarmi și bătuți în dubă. Conducerea Parlamentului ar vrea să închidă balcoanele sălii de ședință, acolo unde stau invitații, pe motiv că sunt prea mulți elevi care își fac selfiuri de acolo și pot cădea. 

Totul a început de la ce s-a întâmplat în ședința Comisiei de muncă a Parlamentului care s-a desfășurat la finalul lunii trecute, mai exact din 24 aprilie 2023. În dezbatere era un proiect de lege propus de ministrul Familiei, Gabriela Firea, care vorbea despre prevenirea separării copilului de familie. Aleșii s-au întrecut în jigniri și vorbe grele, iar reprezentanții AUR i-au acuzat pe social-democrați și pe liberali că susțin separarea forțată a copiilor de familii. „Jos labele de pe copiii României”, scria pe mai multe pancarte aduse de parlamentarii AUR și de invitații acestora. Aceștia au început să strige şi să îi insulte pe deputaţi de la PNL şi PSD, printre care Raluca Turcan şi preşedintele Comisiei de muncă, Adrian Solomon. 

A doua zi, incidentul a fost dezbătut pe larg în ședința conducerii Parlamentului. Reprezentanții Puterii și au Opoziției au continuat, de fapt, disputa din Comisia de muncă, aducându-și, ceva mai voalat, tot felul de acuze. “Credeți că alte partide nu sunt în stare să aducă gealați și să sară la gâtul celorlalți? În asta trebuie să se transforme Parlamentul? Într-un ring? Să vedem care e mai puternic? Îl aducem și noi pe Ghiță, kickboxer-ul, să stea de pază în comisii și să arunce pe geam sau pe ușă parlamentarii recalcitranți și invitații lor?”, a afirmat Alfred-Robert Simonis, liderul grupului parlamentar al PSD. La rândul său, Florin-Claudiu Roman, de la PNL, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a reamintit mai multe evenimente din Parlament pe care le-a catalogat drept “huliganice”, el amintind scandalul agresiunii lui George Simion către ministrul Virgil Popescu de la tribuna Parlamentului. “A confunda parlamentul cu galeria unui stadion de fotbal, este... se întâmplă și din cauza noastră, și dacă nu luăm măsuri vom ajunge la violență fizică. Peste tot derbedeii se bat în galerie, sunt luați de jandarmerie, în dubă, spun unii că mai și primesc, și asta-i viața!”, a afirmat liberalul Roman. 

Liderul minorităților naționale din Parlamentul României, Varujan Pambuccian, a propus nici mai mult, nici mai puțin decât modificarea legilor care țin de paza și protocolul demnitarilor, sugerând că situația politică din România e similară cu cea din Germania anilor în care Hitler venea la putere. “Aparent, noi avem o protecție dată de către SPP, în realitate această protecție nu există. Și nu există din două motive: pentru că am modificat cu mult timp înainte Regulamentul, și trebuie renunțat la modificarea aceea; și pentru că s-ar putea să trebuiască să modificăm și legea de înființare și funcționare a Serviciului de Protecție și Pază. Eu vă propun ca lucrurile astea să le luăm foarte în serios, adică nu putem să le tratăm doar la nivel de sancțiuni, doar la nivel de supărări din astea micuțe, pentru că ele pot degenera foarte mult, și dacă vă uitați la Germania anilor '30, la începutul Germaniei anilor '30, veți înțelege că vorbim despre un soi de (...) deja care se creează în societate”, a afirmat Pambuccian, potrivit stenogramei ședinței conducerii Camerei Deputaților. “Aici am ajuns, să dăm pumni la miniștri, domnule!”, și-a întărit argumentele deputatul PNL Roman. 

Deputatul UDMR Seres Denes, chestor al Camerei Deputaților, a propus să fie luate anumite măsuri privind accesul invitaților în Parlament. “Să stabilim într-o zi ca să vedem ce măsuri trebuiesc luate și de acord să luăm cele mai aspre măsuri, inclusiv cu accesul în Parlament, cu circuitul în Parlament și cu participarea invitaților la ședințele comisiilor de specialitate. Altfel, vă spun, vom semăna cu o ședință de CAP”, a spus Seres Denes. El a fost susținut de liderul deputaților PSD, care a anunțat că va propune “o serie de măsuri către Biroul permanent și către Comisia de regulament împreună cu colegii parlamentari și colegii lideri de grup”. 

PSD crede că sunt prea mulți copii invitați în balcoane la Parlament

Prin vocea liderului său de grup parlamentar, PSD se plânge de faptul că sunt prea mulți invitați la ședințele Parlamentului. “E o situație care nu e la început acum, a început demult, e situația pe care am permis-o la nesfârșit și cred că avem obligația de a reglementa într-un fel modul în care se intră în Parlament, modul în care se desfășoară activitatea comisiilor și a plenului. E o sarabandă - și o spun cu tot respectul și cu dragul față de toți cei care invită colegi în Parlament - e o modă să aducem zeci, sute de copii la fiecare ședință a plenului. Nu cred că mai există un parlament în lumea asta în care, în timpul desfășurării ședinței de plen, de fiecare dată avem sute de oameni la balcoane. Una este turismul în Parlament, accesul  în sala de plen în timpul, nu știu, pauzelor, sau în timpul în care nu avem ședință de plen, și alta este ca de fiecare dată să avem o vâlvă permanentă în sala de ședințe, pentru că avem sute de copii sau zeci de copii de fiecare dată la balcoane”, a declarat Alfred-Robert Simonis. 

O săptămână la târziu de la discuția de mai sus, conducerea Camerei Deputaților s-a reunit din nou pentru a discuta pe tema accesului invitaților la Parlament. Secretarul general al Camerei, Silvia Claudia Mihalcea, a propus sistarea accesului la balcoanele sălii de plen, acolo unde au acces invitații. Ea a invocat un risc de securitate determinat de faptul că mulți dintre invitați sunt copii, care-și fac selfiuri de la balcon, riscând să cadă de acolo. “Avem o vulnerabilitate în ceea ce privește integritatea fizică a vizitatorilor din mai multe motive, inclusiv acea bară care este undeva sub un metru. Din experiența colegilor, aceștia au observat că avem mai multe persoane care vor să își facă selfie-uri cu prezidiul, și automat avem acea poziție care nu este în regulă pentru integritatea și securitatea lor fizică. O să venim către Biroul permanent cu un material scris cu mai multe propuneri. În principiu, ele se vor concretiza în efectuarea unor lucrări minime, probabil instalarea unei alte bare deasupra, inclusiv cu propunerea ca să putem sista vizitele la balcoane până nu executăm aceste lucrări”, a afirmat secretarul general al Camerei Deputaților .”Acele poze făcute cu o bară sub nivelul brâului, chiar mai jos, este extrem de periculoasă mai ales când vorbim de niște copii”, a susținut și liderul deputaílor PSD, Alfred Simonis. Acesta a remarcat că în ultima vreme sunt foarte mulți vizitatori la Parlament și asta încurcă desfășurarea muncii deputaților. “Vreau să vă spun că în ultima perioadă nu știu de ce, se întâmplă ca la fiecare ședință să avem sute de vizitatori în timpul plenului. Eu nu cred că noi trebuie în timp ce ținem ședințele de plen, să fim cu toții concentrați dacă pică sau nu pică cineva de sus! ”, a mai spus Simonis. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri