Preşedintele PE confirmă suspendarea candidaturii Rovanei Plumb. Scrisoarea oficială a Comisiei JURI

Data actualizării: Data publicării:
rovana-plumb-inquam-photos-octav-ganea (8)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) explică într-o scrisoare către președintele Parlamentului European David Sassoli că este îngrijorată de faptul că Rovana Plumb ar fi în potențial conflict de interese și există serioase îndoieli că ar putea fi comisar european pentru transporturi, informează MEDIAFAX.

Redăm integral scrisoarea transmisă de președintele Comisiei JURI Lucy Nethsingha:

„Stimate președinte,

Scriu în legătură cu examinarea declarației de interese și a evaluarea conflictului de interese real sau potențial al comisarului desemnat pentru Transport, doamna Rovana Plumb. În conformitate cu articolul 125 din regulamentul de procedură și articolul 2 din anexa VII la acesta, la reuniunile sale din 19 septembrie, 25 septembrie și 26 septembrie 2019, Comisia pentru drept Afacerile evaluate, pe baza documentelor prezentate, adică declarația de interese, răspuns la cererea de informații suplimentare din 24 septembrie 2019 și o discuție deținut de doamna Rovana Plumb de către Comisia pentru afaceri juridice la 26 septembrie 2019, problema potențialului sau a conflictului real de interese în legătură cu portofoliul Comisar pentru transporturi.

În cadrul reuniunii sale din 26 septembrie 2019, Comisia pentru afaceri juridice a decis că este este necesar să se adreseze președintelui ales al Comisiei cu privire la îngrijorarea acestuia că există potențial conflict de interese în legătură cu portofoliul de comisar pentru transport.

Acest lucru provine dintr-un împrumut primit de comisarul desemnat de la o persoană fizică care operează profesional în domeniul turismului, precum și din faptul că pe baza de informații pe care le-a primit Comitetul, nu este clar cum trebuie plătit acest împrumut restant înapoi într-un mod deschis și transparent. Prin urmare, Comisia pentru afaceri juridice are în vedere că în această etapă și până la rezolvarea acestui conflict de interese, există o îndoială serioasă cu privire la aceasta dacă comisarul desemnat își poate exercita rolul de comisar pentru transporturi. Comisia pentru afaceri juridice este, de asemenea, îngrijorată de problemele legate de restituirea împrumutul restant ar putea rămâne astfel încât să creeze în continuare un potențial conflict de interese tot în raport cu alte portofolii.

Aș fi foarte recunoscătoare dacă ați putea informa președintele ales al Comisiei își exprimă îngrijorarea și informează Comisia pentru afaceri juridice cu privire la etapele pe care președintele ales intenționează să ia pentru ca acest conflict de interese să fie rezolvat. Cu stimă, Lucy Nethsingha”

În replică, David Sassoli transmite președintelui Comisiei JURI, Lucy Nethsingha, că este suspendat comisarul desemnat Rovana Plumb și cere forului legislativ european să precizeze ce măsuri exacte recomandă în această etapă.

Președintele PE adaugă că, în cazul în care concluzia Comisiei JURI este că Rovana Plumb nu poate exercita funcția, în conformitate cu tratele și Codul de Conduită, atunci va discuta cu președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen „pentru a evalua ce măsuri suplimentare pe care intenționează să le facă”. El precizează că ar fi bine să aibă recomandările sau concluziile Comisie JURI până luni la prânz.

Redăm integral răspunsul lui David Sassoli către Comisia JURI a PE:

„Stimate președinte,

Vă mulțumim pentru scrisoarea dvs. privind examinarea declarației de interese financiare a comisarului desemnat pentru transporturi, doamna Rovana Plumb. Înțeleg din scrisoarea dumneavoastră că Comitetul pentru afaceri juridice (JURI) în ședința de astăzi a decis că există legături cu privire la un potențial conflict de interese în legătură cu portofoliul comisarului pentru transporturi. Drept urmare, în conformitate cu articolul 2 paragraful 2 din anexa VII la Regulamentul nostru de procedură, procedura de numire

Comisarul desemnat Rovana Plumb este suspendat. În conformitate cu articolul 2 alineatul (3c) din anexa VII la Regulamentul nostru de procedură, JURI ar trebui precizați ce măsuri precise recomandă în această etapă.

Prin urmare, aș fi recunoscător dacă m-ați putea anunța dacă JURI va întocmi recomandări care vizează rezolvarea unui conflict de interese real sau potențial sau, ca ultim resort, va concluziona că Rovana Plumb, comisarul desemnat, nu este în măsură să o exercite funcționează în conformitate cu tratatele și Codul de Conduită. În ultimul caz, m-aș adresa apoi președintelui ales al Comisiei pentru a evalua ce măsuri suplimentare pe care intenționează să le facă.

Aș aprecia dacă JURI ar putea oferi recomandările sau concluziile sale până luni, 30 Septembrie 2019, prânz”, potrivit documentului obținut de MEDIAFAX.

Membri ai Comisiei JURI, rugați să ajungă la o decizie cu privire la Plumb și Trocsanyi

Într-o corespondență obținută de MEDIAFAX, membri ai Comisiei JURI au fost înștiințați, vineri, cu privire la corespondența între președintele forului legislativ și David Sassoli. De asemenea, aceștia sunt anunțați de ședința extraordinară care va avea loc luni, reuniune la care trebuie să ajungă la o decizie finală cu privire la candidații României și Ungariei pentru funcția de comisar european, respectiv Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi.

Obiectivul ședinței este de a face recomandări care au ca scop să rezolve conflictul de interese real sau potențial și apoi să fie desprinsă o concluzie, potrivit sursei citate.

Ședința Comisiei urmează să aibă loc, luni, între orele 11.30 și 12.30, ora României.

Rovana Plumb a primit un vot negativ, joi, în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European pentru funcția de comisar european. Și Laszlo Trocsanyi, candidatul Ungariei pentru funcția de comisar european pentru extindere și politica de vecinătate, a picat la vot în Comisia pentru Afaceri Juridice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...