Sari la conținut

Soluţia lui Traian Băsescu pentru cazul românului răpit în Burkina Faso

Întrebat cum ar acţiona în cazul românului răpit în Burkina Faso, dacă ar fi preşedinte, Traian Băsescu a răspuns: „Aş face ce am făcut şi când au fost răpiţi jurnaliştii. Aş sta cu serviciile secrete în fiecare zi, să vedem ce informaţii s-au mai adunat. Atunci când toate sunt puse cap la cap, vă asigur că se întrevăd şi soluţiile. Aşa, lucrând disparat fiecare nu ştiu cum or să rezolve”.

DIICOT a deschis un dosar penal pentru acte de terorism în cazul românului răpit în Burkina Faso.

Surse din cadrul DIICOT spun că acest dosar a fost deschis, îndeplinind un pas procedural, pentru „acte de terorism, pentru lipsire de libertate”.

Dosarul, deschis in rem, are rolul ca, în cazul în care răpitorii sunt capturați, statul român să poată să îi judece pe teritoriul României.

Românul de 39 de ani răpit de terorişti în primăvară în Burkina Faso a cerut, la sfârșitul lunii trecute, familiei şi autorităţilor să facă tot posibilul să îl salveze. Extremiştii afiliaţi Statului Islamic au postat pe internet filmarea în care Iulian Gherghuţ cere ajutor.

Bărbatul a fost răpit în timp ce patrula în preajma minei din Tambao. După răpirea românului pe 4 aprilie, guvernul din Burkina Faso a creat o celulă de criză pentru acest caz.