Toader: CCR nu trebuie întrebată despre Parlament și Guvern

Data actualizării: Data publicării:
180301_tudorel toader SEDINTA_GUVERN_04_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, consideră că este întemeiată decizia Curții Constituțională de a nu se mai întâlni cu experții Comisiei Europene în contextul Mecanismului de Cooperare și Verificare, deoarece CCR nu face parte din niciuna dintre puterile statului. Totodată, Toader atrage atenția că, în timp, numărul de recomandări formulate de CE a crescut, în loc să scadă.

180301_tudorel toader SEDINTA_GUVERN_04_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

„Cel mai corect este să comentaţi comunicatul Curţii. Dar, eu v-aș spune altceva (...): Urmăriţi evoluţia MCV-ului. Urmăriţi cum numărul de recomandări, în timp, în loc să scadă, numărul de recomandări a crescut până la 12 şi atunci vedeţi cauza acestor suplimentări de recomandări, în loc să fie de reducere a acestora”, a declarat Tudorel Toader, la Palatul Parlamentului, întrebat fiind despre decizia recentă luată de plenul Curții Constituționale.

Când jurnaliștii au dorit să afle motivul pentru care a crescut numărul recomandărilor, ministrul Justiției a refuzat însă un răspuns: „Întrebaţi-i pe cei sub mandatul cărora au crescut”.

În opinie lui Tudorel Toader, decizia CCR de a nu se mai întâlni cu experții europeni este întemeiată.

„Dacă mă întrebaţi pe mine, ca ministru al Justiţiei, vedeţi când a fost introdusă Curtea în Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Curtea e o autoritate distinctă, care nu face parte din niciuna dintre cele trei puteri ale statului, pentru că ea trebuie să rămână arbitrul, cum se spune, echilibrului dintre puterile statului. Şi, atunci, nu trebuie întrebată ea (CCR - n.r.) despre o autoritate, despre Parlament, despre Guvern, ea decide în robă modul de funcţionare a echilibrului dintre cele trei puteri”, a explicat Toader.

Curtea Constituțională a precizat, printr-un comunicat, că la cea mai recentă întâlnire cu reprezentanții Comisiei Europene, președintele CCR, Valer Dorneanu, „i-a informat pe membrii delegației asupra opiniei Plenului Curții Constituționale cu privire la participarea sa în continuare la aceste întâlniri”.

„Pornind de la rolul, locul și atribuțiile Curții Constituționale în cadrul statului de drept, care o obligă să aibă o poziție de neutralitate în relațiile dintre autoritățile publice și îi impun obligația de rezervă în ceea ce privește exprimarea unor puncte de vedere ce fac obiectul dezbaterilor publice, cu eventuale conotații politice, Plenul Curții și-a manifestat dorința de a nu mai fi implicat în programul delegațiilor Comisiei Europene în contextul MCV. De altfel, Curtea Constituțională nu este vizată de problematicile/obiectivele urmărite prin instituirea MCV. În discuțiile cu privire la realizarea obiectivelor MCV, Curtea nu se poate angaja în aprecieri la adresa unor instituții vizate în rapoartele MCV, în sensul de a analiza și evalua activitatea acestora”, se mai arată în comunicatul CCR.

Decizia CCR, adoptată prin votul a opt din cei nouă judecători, a fost criticată în termeni duri atât de fostul președinte al Curții, Augustin Zegrean, cât și de fostul ministru al Justiției Cristian Diaconescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri