USR și RO+ fac apel la „unitatea forțelor democratice”

Data actualizării: Data publicării:
barna ciolos colaj

Uniunea Salvați România și Mișcarea România Împreună fac apel, într-un comunicat comun, la unitate „în fața unei coaliții care ne-a adus aici”. Cele două formațiuni fac referire la coaliția PSD+ALDE, care a modificat Codul penal și Codul de procedură penală, demers contestat de opoziția politică, de societatea civilă și de asociații ale magistraților.

Comunicatul USR și RO+:

„În ultimele 18 luni democrația noastră a avut numai de suferit. Agenda politică a fost dedicată salvarii de la pușcărie a lui Liviu Dragnea. Nu educația, nu sănătatea, nu infrastructura țării au fost prioritare ci modificarea codului penal pentru a salva politicieni corupți. Scandalul, minciuna și manipularea sunt instrumentele folosite agresiv de către coaliția de guvernare pentru a-și atinge scopurile.

În cazul Dragnea, pentru prima dată legea a fost modificată cu intenția clară de a anula o sentință pronunțată de o instanță de judecată. Faptul că după 30 de ani de la Revoluție niște politicieni folosesc puterea primită de la cetățeni pentru a-și regla problemele penale personale este un semnal clar că avem nevoie de o reformă profundă a clasei politice.

O coaliție parlamentară majoritară și-a folosit puterea legislativă ca să intervină în procesul de Justiție. Fundamentele dreptului, ale justiției și ale moralei publice au fost demolate pe 4 iulie 2018 de parlamentarii PSD-ALDE.

De asemenea, în ultimele 18 luni dialogul politic s-a degradat într-un ritm îngrijorător. Nivelul de incompetență și nepotism al actualului guvern este de neconceput pentru o țară cu multe resurse de inteligență, creativitate și profesionalism. Victimizarea celor de la putere, teorii aberante ale conspirației și un limbaj extrem de agresiv împotriva justiției au fost tacticile televiziunilor și ziarelor aservite PSD/ALDE.

Am primit foarte multe mesaje în ultimele zile. Ce putem face? Cum îi putem opri? Cu ce putem ajuta? Cine ne salvează?

Am primit și critici, unele meritate. Că nu facem destul. Că nu ne-am implicat suficient. Că nu avem un plan comun prin care să-i înlăturăm de la guvernare pe cei care schimbă ordinea de drept cu ordinele strâmbe.

Organizațiile noastre sunt diferite. Avem viziuni, programe și modele sociale și economice care diferă. Însă ne unesc câteva valori - credem în domnia legii, într-o viață publică morală și într-un stat cu instituții democratice puternice. Nu vom renunța la România. Avem nevoie de o politică curată și sprijinim inițiativa cetățenească Făra Penali în Funcții Publice. Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a strânge semnăturile necesare.

Până acum am utilizat toate instrumentele parlamentare și civice pe care le-am avut la dispoziție pentru a-i opri din sprintul lor către masacrarea legilor justiției, a Codului Penal și Codului de Procedură Penală. I-am încetinit, i-am făcut să renunțe la câteva articole. I-am pus în lumina reflectoarelor și i-am făcut să explice de ce duc, cu bună știință, România într-o fundătură. La ultimul vot au avut emoții, au trecut Codul Penal la limită. Nu este o înfrângere dar este începutul sfârșitului pentru ei. Nu se mai pot baza, singuri, pe o majoritate.

Atunci când am simțit că instrumentele parlamentare nu sunt suficiente v-am îndemnat să protestați. Am ieșit și noi în stradă când am văzut că este nevoie ca fiecare dintre noi să fie prezent în piețe.

Prezența voastră în stradă i-a timorat. Au făcut pași înapoi și le-a fost frică să folosească toate armele de legiferare rapidă care stau în mâinile lor.

Acest apel este un îndemn la unitate în fața unei coaliții care ne-a adus aici. Acest apel este însă și un îndemn la realism și speranță. Pentru asta vă prezentăm, în anexă, un calendar al parcursului Codului Penal până când ar putea să revină la vot și să fie trimis spre promulgare către președintele României.

Vă chemăm alături de noi în demersurile pe care le vom face, suntem deschiși la dialog, propuneri și chemăm orice organizație democratică, asociație profesională, sindicat, ONG, instituție academică să se alăture acestui apel și să găsim împreună soluții și acțiuni comune pentru salvarea democrației. Ne angajăm și vă propunem să folosim împreună toate resursele și instrumentele parlamentare și civice pe care le avem la dispoziție pentru a-i împiedica să meargă până la capăt.”

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Religia și...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...